Partida drogurilor s-a prăbușit

1783
0
Andrei Neguța, Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost rechemat după scandalul cu contrabandă cu steroizi anabolizanți prin punctul de control Palanca de la frontiera moldo-ucraineană. Parlamentul R. Moldova a cerut procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să verifice activitățile lui Neguța.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Chișinăul l-a rechemat pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguța, după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a împiedicat transportarea ilegală a unui lot de steroizi anabolizanți în Ucraina într-un microbuz cu plăcuțe de înmatriculare al misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Federația Rusă.

La inițiativa Ministerului Afacerilor Externe, ambasadorul Moldovei în Rusia, Andrei Neguța, a fost revocat. Aceasta a fost o consecință a unui eveniment rușinos dezvăluit acum câteva zile. Este evident că șeful misiunii este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat”, a comentat miercuri situația prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

El și-a exprimat îngrijorarea că imaginea R. Moldova ar putea să fie zdruncinată de acest incident. „În curând, vom deveni cunoscuți în toată Europa pentru contrabanda în care sunt implicați diplomați. Concluziile trebuie să fie adecvate”, a spus politicianul, potrivit unui comunicat al Guvernului, care a fost scos joi de pe site.

Chicu a apelat, de asemenea, la șeful Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Aureliu Ciocoi, cu cererea de a acorda o atenție specială activității misiunilor diplomatice. Șeful cabinetului a menționat că diplomații nu ar trebui asociați cu contrabanda, iar dacă se întâmplă acest lucru, MAEIE are nevoie de schimbări.

Principalii actori ai afacerii

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat joi într-o conferință de presă că în cazul contrabandei cu anabolizante ar fi implicați apropiați ai lui Igor Dodon, printre care fratele său, Alexandru.

Schema de trafic ilicit de anabolizante a fost preluată de la fostul deputat democrat, Constantin Țuțu. Aici sunt implicați, pe lângă doi angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, doi angajați ai MAEIE și oameni apropiați lui Igor Dodon – Alexandru Vâlcu, fiul unui fost șef la Serviciul Vamal în timpul guvernării comuniste, Vadim Ciubară, un om de afaceri, și Alexandru Dodon”, a detaliat Moțpan.

El a mai spus că șoferul microbuzului cu numere diplomatice trecea de câteva ori pe lună prin punctul de trecere al frontierei, cu anabolizante în valoare de circa 150.000 de dolari.   

Anabolizantele erau destinate pentru piața din Turcia și cea din Ucraina. În Federația Rusă, anabolizantele se produc în volum mai mare și la un preț mai accesibil”, a declarat Chiril Moțpan.

Deputatul s-a arătat sceptic că în cazul reținerii microbuzului cu numere diplomatice la vama Palanca ar fi fost vorba de o operațiune specială a SIS și a Serviciului Vamal.

În cazul unei operațiuni speciale, reținerile se fac când marfa ajunge la destinație și pot fi identificați mai mulți actori implicați în schemă. Acum se dorește ca șoferul mașinii să fie făcut țap ispășitor. Am informații că lui i s-a cerut să nu vorbească”, a declarat Chiril Moțpan, precizând că anabolizantele se produc pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

În baza solicitării Ambasadei…

MAEIE a menționat într-un comunicat că, în urma verificărilor actelor interne, autoturismul vizat se afla într-o misiune de serviciu pe ruta Moscova–Chișinău–Moscova în perioada 2-5 decembrie 2020.

Totul s-a făcut „în baza unei solicitări adresate MAEIE din partea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, în vederea transmiterii la Chișinău a poștei diplomatice curente”, a raportat MAEIE din R. Moldova.

Ministerul a mai spus că microbuzul se află în totalitate sub jurisdicția Ambasadei Moldovei în Rusia. Șoferul a fost reținut pentru 30 de zile și acuzat de contrabandă.

În acest sens, deputatul PAS, Lilian Carp, a solicitat procurorului general să investigheze cazul. După estimările sale, greutatea totală a încărcăturii detectate a fost de aproximativ 360 de kilograme, iar costul său depășește 100.000 de euro.

Ambasadorul, acoperit de Dodon

În acest caz, a fost emis doar un comunicat care preciza că incidentul va fi verificat. Vor fi luate măsuri. Aceasta este o abordare care vizează ascunderea cazului”, a spus politicianul, adăugând că microbuzul a traversat frontiera moldovenească de 17 ori într-un an.

Implicarea Ambasadei Moldovei în Federația Rusă este incontestabilă, dar și, fără îndoială, implicarea directă a ambasadorului Andrei Neguța, care este acoperit de Igor Dodon”, și-a exprimat încrederea Carp.

Parlamentarul a cerut, de asemenea, Procuraturii Generale să raporteze rezultatele anchetei și să nu încerce să dea vina pe șofer pentru toate.

În acest caz, vorbim despre managementul tehnic al MAEIE, care sigilează orice ambalaj și emite o scrisoare care descrie conținutul real. Mai mult, fiecare călătorie a acestui transport este coordonată cu Ambasada și MAEIE”, a reamintit deputatul.

Însuși Dodon a calificat acest caz „o rușine pentru Moldova” și a solicitat organelor de drept să investigheze cazul.

Și dacă se confirmă implicarea lui Neguța, diplomatul trebuie să răspundă conform legii, a subliniat președintele în exercițiu al R. Moldova.

MAEIE a anunțat că a acordat deplina cooperare organelor competente și a inițiat măsurile interne de anchetă cu solicitarea explicațiilor de rigoare din partea angajaților misiunii diplomatice vizate.

De asemenea, ministerul a dispus elaborarea unui nou regulament privind transportarea corespondenței în cadrul instituțiilor serviciului diplomatic și întărirea securității interne.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE