Maia Sandu a obținut legitimitatea populară. Care-i calea de urmat?

1170
0
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu

Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale confirmă voința poporului, iar noua președintă aleasă de cetățenii moldoveni trebuie să-și îndeplinească promisiunea de a provoca alegeri parlamentare anticipate. Cum se va transpune în realitate această dorință și cum se va înfăptui conlucrarea ei cu Parlamentul și Guvernul, am încercat să aflăm de la unii analiști politici de la Chișinău și București.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Demisia Guvernului și alegerile parlamentare anticipate sunt calea de urmat”, a declarat analistul român de politică externă Iulian Chifu pentru GAZETA de Chișinău.

Poate fi o relație contondentă”

Întrebat cum vede conlucrarea șefei cu Parlamentul și Guvernul, Iulian Chifu spune că „poate fi o relație contondentă, dacă polarizarea în jurul lui Dodon se face și dacă frica de anticipate continuă. Varianta potrivită ar fi ca actualul Parlament să se plieze pe dorințele și programul președintelui. Cel mai probabil este, însă, ca solicitarea de demisie pentru Guvernul consilierilor lui Dodon, venită după instalarea în funcție, să fie urmată de o reacție corectă, și un Guvern interimar cu orientare pro-europeană să fie instalat până atunci când legile reformei nu pot trece prin Parlament”.

Alegerile parlamentare anticipate reprezintă voința poporului, iar Maia Sandu trebuie să-și îndeplinească promisiunea făcută electoratului, și anume dizolvarea Parlamentului, consideră analistul politic Roman Mihăieș. Până vine Maia Sandu cu planul de acțiuni, Roman Mihăieș confirmă că Legislativul va funcționa deoarece deputații trebuie să voteze bugetul de stat pentru anul 2021 și alte legi importante.

Cât de posibilă e demisia prim-ministrului?

Maia Sandu trebuie să ceară demisia Guvernului condus de Ion Chicu. Aceasta e o cale constituțională rapidă de a declanșa alegeri parlamentare anticipate”, crede Mihăieș. Analistul politic consideră că după așa o victorie a Maiei Sandu, premierul Ion Chicu își va prezenta demisia. „Vă dați seamă că nu-i o victorie simplă. E o victorie cu aproape 58%. De partea președintelui ales este aproape un milion de cetățeni. Nu poți neglija acest lucru. În politică există și ceea ce se numește voința poporului. Eu mă aștept că dacă Maia Sandu va cere premierului Ion Chicu să-și prezinte demisia, acesta nu va sta prea mult pe gânduri”, argumentează Mihăieș.

La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu crede că „relația dintre Președinție, Parlament și Guvern va fi una foarte dificilă, conflictuală și acest lucru se datorează faptului că în actualul Parlament se preconizează o coaliție parlamentară, ostilă președintelui ales, care va avea tot interesul să mențină actualul Guvern care a fost format la comanda lui Dodon și este implicat în revitalizarea multor scheme economice de pe timpul lui Plahotniuc. Ca să-și realizeze actualul program politic, Maia Sandu are nevoie să trimită acest Guvern în demisie și să organizeze alegeri parlamentare anticipate”, susține Anatol Țăranu.

Curățarea sistemului

În continuarea discuției noastre cu analiștii politici, politologul Ion Tăbârță spune că „aproximativ 2/3 din Parlament sunt formate din descendenți ai regimului oligarhic, și cam 1/3 sunt adepții forțelor pro-europene, care-și doresc ca R. Moldova să fie eliberată”. Guvernul și Parlamentul, potrivit Constituției, au mai multe împuterniciri decât președintele, însă, în prezent, precizează Ion Tăbârță, Maia Sandu are legitimitate populară. „Folosindu-se de această legitimitate populară, ea ar putea pune presiune pe Parlament și pe Guvern ca să se elibereze de componenta oligarhică. Această curățare, poate nu în totalitate, dar într-o măsură mai mare, ar putea avea loc după alegerile parlamentare anticipate. Scopul Maiei Sandu ar trebui să înceapă de aici, să insiste să ajungă la aceste anticipate”, menționează Ion Tăbârță.

În același timp, Ion Tăbârță amintește că, în anul 2019, după plecarea lui Plahotniuc, a început procesul de eliberare din captivitate a instituțiilor statului. Însă acest proces a fost stopat de Igor Dodon care și-ar fi dorit să substituie locul gol lăsat de Plahotniuc, mutând accentele politice dinspre vest spre est.

Că eu voi fi prim-ministru până atunci – nu e atât de sigur”

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a spus că sunt două variante care ar putea declanșa alegeri parlamentare anticipate. Una presupune că Guvernul se mai menține câteva luni, dar până la urmă cade din cauza presiunilor societății, și alta presupune demisia benevolă al actualului Executiv odată cu învestirea în funcție a Maiei Sandu.

Ion Chicu susține că nu-și va da demisia din funcția de prim-ministru, din inițiativă proprie. Totodată, premierul Chicu a spus că „Maia Sandu va fi președinte, fără nicio îndoială. Că eu voi fi prim-ministru până atunci – nu e atât de sigur”.

Parlamentul s-a întrunit joi, 19 noiembrie, în ședință plenară după două luni și o săptămână de pauză. Până la închiderea sesiunii de toamnă, deputații se vor întâlni în câteva ședințe pentru a vota bugetul de stat pentru anul 2021 și legile pentru deblocarea asistenței financiare din partea Fondului Monetar Internațional.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE