Actrița Alexandrina Grecu: „Am fost și rămân influențată de atmosfera culturală de la Sibiu”

1926
0
Alexandrina Grecu, actriță, inițiatoare a proiectului „Decalog”, Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale”

 Dragă Alexandrina Grecu, ce te-a determinat să inițiezi în 2020 proiectul „Decalog” la Teatrul „Satiricus”, un proiect ce presupune prezentarea unei serii de spectacole-lectură și spectacole propriu-zise, după piese contemporane, precum și organizarea unor ateliere, performance-uri, repetiții cu public, concerte, expoziții de pictură și fotografie, lansări de carte etc.?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mi-am dorit întotdeauna să pornesc un proiect cultural-artistic pentru tinerii din Chișinău, pentru comunitatea noastră artistică, de aceea am lansat recent la Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” proiectul „Decalog”. Promovăm ideea susținerii reciproce între artiști, ne dorim să creăm un nucleu artistic motivat, dinamic, sincer, profesionist. E necesar ca teatrele să colaboreze, e important ca artiștii să se susțină, dar să nu se blameze, să nu se arate cu degetul unii pe alții. Trebuie să coexistăm și să creăm un climat favorabil culturii în Chișinău.

Unde ai participat prima dată la realizarea unor spectacole-lectură?

Eu am absolvit Facultatea de Teatru de la Sibiu. Încă din studenție am lucrat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în secția Spectacole-lectură. Am lucrat atunci la piesa „Prințesa de cartier” semnată de dramaturgul belarus Andrei Ivanov. Am avut un public foarte critic, select. Piesa a prins foarte bine, a impresionat spectatorii, m-am convins atunci că un spectacol-lectură de calitate are priză la public. De aceea am decis să facem lecturi ale pieselor moderne și la Chișinău. E bine să invităm publicul să asculte un text, să-l guste, să-l înțeleagă, să-l aprecieze. Chiar de la primele lecturi din cadrul „Decalog”-ului au venit mulți spectatori, în special tineri, cred că startul a fost unul reușit.

Rămâi și azi influențată de efervescența artistică de la Sibiu?

O-o, da! Atmosfera de la Sibiu e fascinantă, e îmbibată de cultură. E de admirat inteligența oamenilor de la Sibiu, cumsecădenia lor, solidaritatea între artiști. Am preluat de acolo niște principii de bază pentru meseria mea: profesionalismul, exigența, rezistența, calmul, independența, munca intensă. Dar și necesitatea de a te odihni frumos, precum spune și una dintre poruncile din Decalog: „Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti”. Teatrul le oferă oamenilor și această posibilitate, de a se odihni frumos.

Îți mulțumesc pentru interviu și mult succes!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE