Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale

968
0

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Lidera PAS a obținut 57,75% din voturi față de președintele în exercițiu, Igor Dodon, care a acumulat 42,25%, conform datele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după procesarea a 100% dintre procesele-verbale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova au participat 1.650.131 de cetățeni cu drept de vot, ceea ce reprezintă 52,78% dintre alegători.

Din numărul de alegători care și-au exercitat dreptul la vot în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, 8,44% au vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani; 24,58% – 26-40 de ani, 24,78% – 41-55 de ani, 31,93% – 56-70 de ani și 10,27% reprezintă electoratul cu vârsta de peste 71 de ani.

La urne s-au prezentat mai multe femei decât bărbați. Potrivit CEC, 45,67% dintre votanți sunt bărbați și 54,33% – femei.

Moldovenii stabiliți în străinătate au înregistrat un record de participare la votare. La secțiile de votare de peste hotare au votat 262.739 de persoane, reprezentând cel mai mare număr de votanți de când se deschid secții de votare în diasporă.

În diasporă, cel mai activ s-a votat în orașele Villeneuve-Saint-Georges, Montreuil și Paris din Republica Franceză, Northamton și Londra din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord; Berlin și Frankfurt pe Main din Republica Federală Germania și Parma din Republica Italiană.

Codul Electoral prevede că, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. Datele preliminare arată că Maia Sandu are 943.486 de voturi, iar Igor Dodon – 690.141.

CEC are la dispoziție cinci zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, ulterior, în termen de trei zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial. Alegerile trebuie validate de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE