Dramatism și suspans pe terenul de nisip de la „Valea Morilor”

1203
0
Foto: Vadim Caftanat

S-a disputat ultima etapă a primei runde a Campionatului Republicii Moldova la fotbal pe plajă, stabilindu-se cele patru echipe care au obținut dreptul de a evolua în faza play-off, potrivit ordinii supremației în clasament: Djoker Chișinău, Olimpia-Stels Budești, Steaua-Dental Chișinău și Nistru Grătiești.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În play-out își vor măsura puterile BSC Dubăsari, Sportul Studențesc-ULIM Chișinău, Avântul Nimoreni și CS Petrești (Ungheni). Configurația din tur a clasamentului a fost stabilită în urma desfășurării etapei a VII-a ce a avut loc pe terenul de nisip al Parcului „Valea Morilor” din capitală, în data de 9 august curent. În primul meci al toridei zile de duminică, BSC Nistru a surclasat fără drept de apel una dintre codașele turneului, Avântul Nimoreni, care a reușit să opună o anumită rezistență doar în primele două reprize, scor 11-0 (1-0, 2-0, 8-0).

Un derby de foc

Mult mai aprigă, de un dramatism aparte, s-a dovedit a fi următoarea partidă, în care și-au măsurat puterile echipele fruntașe ale Diviziei naționale: Djoker și Olimpia-Stels. Spectatorii prezenți în număr mare pe plaja Lacului „Valea Morilor” au împrejmuit aidoma unui gard viu locul ce se dovedi a fi sediul desfășurării unui meci de o frumusețe pe măsura așteptărilor. Unor așteptări dornice de a depăși vidul de spectacol provocat de pauza competițională cauzată de pandemie. Astfel, suporterii au devenit martorii unui derby cu scântei, doleanțele lor realizându-se în deplină măsură. Aveai impresia că jarul emanat de nisipul încins de pe terenul de joc a învăluit întreaga atmosferă care anima spectacolul fotbalistic ce a luat în acea zi turații amețitoare.

Meciul a început cu un veritabil asalt al campioanei en-titre, Djoker Chișinău, la poarta budeștenilor, apărată magistral de Alexei Capsamun, goalkeeperul naționalei. Până la urmă, către mijlocul primei reprize, eforturile chișinăuienilor, conduși în teren de antrenor-jucătorul Leonid Podlesnov, s-au încununat de succes. Portarul gazdelor, Ruslan Istrati, a degajat cu un șut puternic spre buturile adversarilor, iar Sergiu Nicolaiciuc a deviat mingea în poartă: 1-0, scor menținut până la pauză.

Nicolae Șchiopu – autor de eurogol

Debutul mitanului secund fusese marcat printr-o adevărată bijuterie colectivă inițiată, dar și finalizată magistral de componentul campioanei în exercițiu, Nicolae Șchiopu. Astfel, protagonistul acestui eveniment ofensiv de toată frumusețea a pornit faza de atac din propria jumătate de teren, înaintând cu mingea la picior pe flancul stâng. A urmat o pasă de-a lungul liniei de centru. Imediat după ce colegul său primi mingea, acesta o reexpedie – fără să privească – la colțul lung al porții adverse, spre care, frământând cu picioarele nisipul din teren cu o viteză de-a dreptul uluitoare, se îndreptă val-vârtej Nicolae Șchiopu, tocmai la timp ca să finalizeze cu capul centrarea, neacordând oponenților stupefiați nicio șansă: 2-0.

Replica discipolilor conduși de pe banca tehnică de Denis Melnicov veni imediat, printr-un gol executat din salt prin întoarcere de Constantin Gurjui, unul din golgeterii campionatului. Nu trecu mult timp, că diferența fusese restabilită, printr-un penalty pus în valoare de Alexandru Țîmbalist, scorul la pauză fiind de 3-1.

Relansarea

Însă în repriza a treia diferența de două goluri se topi rapid, ca zăpada la soare, grație golului din penalty realizat de Marin Cernenschi și reușitei lui Denis Orbu. Acesta din urmă marcă printr-un șut puternic de la mijlocul terenului, mingea ricoșând de la acoperământul de nisip direct sub transversală: 3-3. Timpul suplimentar de joc nu a generat modificări de scor, așa că soarta meciului s-a decis la lovituri de departajare, care au adus câștig de cauză (3-2) campioanei în exercițiu.

În cealaltă partidă a zilei, într-o confruntare plină de suspans, BSC Dubăsari a reușit în ultimul minut regulamentar de joc să smulgă victoria în fața celor de la Sportul Studențesc-ULIM, scor 4-3. În meciul Steaua-Dental – Petrești (Ungheni) victoria tehnică, cu 3-0, a fost acordată chișinăuienilor.

În faza play-off, patru echipe își vor disputa supremația, păstrând punctajul acumulat în meciurile directe. Partidele se vor desfășura pe noul stadion din Parcul „La Izvor”, situat în sectorul Buiucani al capitalei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE