M. Carlsen s-a impus în finala cu F. Caruana

641
0
Foto: forbes.com

Campionul mondial în exercițiu, Magnus Carlsen (cu un rating de 2881), și-a adjudecat trofeul principal în cadrul turneului de şah online Clutch Chess International, desfășurat în perioada 6-14 iunie curent și organizat de clubul Saint Louis din Statele Unite. În seria finală, alcătuită din 12 partide, disputate contra reprezentantului SUA, Fabiano Caruana (numărul doi în clasamentul mondial, 2773), marele maestru norvegian a reușit să se impună cu 9,5-8,5.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Competițiile au întrunit cei mai puternici șahiști ai zilei și s-au desfășurat în sistem eliminatoriu, după așa-zisul format KO (knockout), perechile fiind alcătuite în conformitate cu ratingul FIDE la șah rapid: primul joacă cu cel mai slab, al doilea – cu penultimul etc. Fiecare meci este alcătuit din 12 partide. De asemenea, până la mutarea a 60-a nu se poate propune remiză, pentru victorie în partidele 5 și 6 se acordă două puncte, iar pentru cele cu nr. 11 și 12 – trei puncte.

Captură video

Astfel, în sferturi s-au întâlnit Carlsen – Jeffrey Xiong (SUA, 2730), scor 11,5-6,5; Maxime Vachier-Lagrave (Franța, nr.5, 2860) – Wesley So (SUA, nr.8, 2741) 5-13; Leinier Dominguez (SUA, 2786) – Caruana 7,5-10,5; Aleksandr Grișciuk (Rusia, nr.6, 2784) – Levon Aronian (Armenia, nr.7, 2778) 8-10. În semifinale M. Carlsen l-a „demolat” pe L. Aronian (scor 12-6), iar F. Caruana a trecut greu de W. So (9,5-8,5).

În conformitate cu regulamentul, la fiecare partidă de șah rapid jucătorilor li s-au acordat câte 10 minute, cu cinci secunde suplimentare pentru fiece mutare, începând cu prima.

Este de menționat că duelul final, câștigat in extremis de numărul 1 mondial, a devenit cel mai vizionat eveniment transmis în direct în cei 12 ani de istorie pentru clubul de şah din Saint Louis, fiind urmărit de circa 28 000 de fani.

Foto: fide.com

Fondul total de premii la acest turneu a constituit 265 000 de dolari SUA. Astfel, Clutch Chess International a devenit cel mai valoros eveniment de şah online, învingătorul încasând 75 000 de dolari (premiul de 50 000, plus bonusuri în valoare de 25 000). Următoarea competiție cu participarea lui Magnus Carlsen se va desfășura pe 20 iunie a.c., în cadrul celui de-al treilea turneu dintr-o serie inițiată de campionul mondial en-titre.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT