Angajamentul nobil al lui Petru CADUC

1999
0
 Foto: Facebook
 Foto: Facebook

Condiția primordială a unui succes veritabil în sport este disciplina interioară. De aici vine și cultivarea simțului responsabilității, și capacitatea de a te concentra și mobiliza în momentele de maximă încordare, omniprezente în activitatea unui performer.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Iar munca antrenorului este aidoma îndeletnicirii pline de creativitate a artistului care-și modelează opera pentru a o dărui pe final lumii întregi în vederea înnobilării celui ce o contemplă, făcându-l părtaș la actul demiurgic al creației.

Numai că produsul unui antrenor-profesor nu este o anumită lucrare realizată pe suport material – asemenea acelor elaborări plăsmuite de un sculptor, pictor sau de un scriitor –, ci omul însuși, o ființă în perpetuă devenire.

În căutarea vocației

Munca unui antrenor conține un sâmbure de taină, după cum conține acel sâmbure orice suflet uman în veșnică devenire. Dacă nu vom ignora acea esență, acel potențial, numit și talent, plin de conținut pe care îl are fiecare încă de la naștere, putem spera că ne vom împlini destinul, că ne vom realiza vocația.

Petru CADUC, sursa foto: moldpres.md
Petru CADUC, sursa foto: moldpres.md

Adevărul este că în spatele unui mare atlet stă și un antrenor de excepție. Mai ales acest lucru este valabil în box, probă sportivă în care rolul tehnicianului este esențial.

Dacă în unele discipline atletul poate să-și concentreze în propriile mâini întregul proces de pregătire, o asemenea opțiune în domeniul pugilistic este exclusă cu desăvârșire. Suntem îndreptățiți să afirmăm că dimensiunea sportivă a unui boxer, oricât ar fi ea de grandioasă, nu se poate desfășura într-o plinătate completă fără îndrumarea unui antrenor. Nu-și poate atinge ținta fără pregătirea fizică, tehnico-tactică și psihologică pusă de manager cu generozitate la dispoziția sportivului.

Un astfel de specialist, al cărui talent cred că abia urmează să fie pe deplin conștientizat de conaționalii și contemporanii săi, este Petru CADUC, Antrenor Emerit, colonel al Departamentului Trupelor Speciale Carabinieri în cadrul MAI, deținător a trei stele de antrenor (numărul maxim posibil pe plan internațional), decorat recent cu Ordinul Republicii, distincția supremă a țării, ce i-a fost conferită pentru merite deosebite în dezvoltarea culturii fizice și sportului, contribuție la pregătirea unor sportivi de performanță și succese obținute în cadrul competițiilor internaționale.

Chemarea                               

Petru Caduc s-a născut la 6 august 1954 în satul Grimăncăuți, Briceni. Chemarea irezistibilă a lumii sportului l-a fascinat dintotdeauna. Așa că după școala generală a intrat la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, pe care a absolvit-o în 1975. De atunci nutrea un vis, ce-i marca tărâmul de activitate: de a fonda o școală specializată în cadrul căreia să aibă posibilitatea să se realizeze copiii din regiunea de unde era și el de baștină și care nu aveau aceleași oportunități cu cei din capitală.

Datorită în mare parte neobositelor sale eforturi, în baza secției de box pe care o conducea la Grimăncăuţi a fost fondată Şcoala Sportivă Specializată Republicană de Box (2000) și Centrul de Box din aceeași localitate (2004), instituții în cadrul cărora activează faimosul antrenor-profesor.

Astfel, Grimăncăuțiul devine platforma principală a pregătirii pugilistice în republică, începând de la categoria cadeți și încheind cu asigurarea de către reprezentativa țării a celor mai înalte performanțe în domeniu. Performanțe dobândite de selecționerul Petru Caduc și recunoscute prin conferirea distincțiilor „Ordinul de Onoare”, „Om Emerit”, „Trofeul Olimpic European”, „Ordinul Olimpic”,  „Gloria Muncii” ș.a.

În calitate de antrenor principal al lotului național, Petru Caduc obține cele mai notabile rezultate pentru boxul moldovenesc: discipolii săi Vitalie Grușac și Veaceslav Gojan se învrednicesc de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 și, respectiv, de la Beijing 2008.

De asemenea, la Școala de box din localitate au fost educați mai mulți premianți la Campionate Mondiale și Europene, cum ar fi Victor Cotiujanschi, medaliat cu bronz la Europenele din 2008 și la Cupa Europeană (2010), precum și cu argint la Cupa Intercontinentală (2009); Mihail Muntean (bronz european în 2008, vicecampion mondial printre studenţi în 2006); Vasile Belous (bronz la Mondialele printre studenţi, 2010); Dumitru Galagoţ (argint la Europenele de la Minsk şi bronz la Universiada Mondială din Kazan, 2013)…

Sportul pentru copii

Preocupările redutabilului specialist în arta pugilistică nu se limitează la obținerea de performanțe sportive înalte și antrenamente epuizante în categoria de vârstă seniori. Își propune, împreună cu soția Svetlana, directorul Școlii Specializate de box din Grimăncăuți, să le cultive la copilași, la aceste caractere în formare, atașamentul pentru valorile general-umane. De asemenea, se efectuează o muncă de selecție în teritoriu, se constituie filiale în diferite sate ale republicii, inclusiv în vreo zece localități din raionul Briceni.

Procedura este următoare: Învățătorul de educație fizică de la o instituție oarecare urmează niște cursuri la școala din Grimăncăuți, apoi deschide în teritoriu un cerc de box, în cadrul căruia exersează cu copiii procedee elementare. Ulterior, o dată sau de două ori pe săptămână, cei mai buni vin la Grimăncăuți pentru antrenamente și selecție. Astfel, s-au deschis filiale în Beleavinţi, Colicăuţi, Coteala, Lipcani şi Briceni.

După cum am menționat, activitatea emeritului antrenor nu se limitează doar la obținerea de performanțe, lucru care îi reușește de minune, ci este axată în mod deosebit pe descoperirea de talente, crearea de caractere și destine.

Este de-a dreptul uimitor cum a făurit și destinul unui sat întreg, care s-a constituit într-un adevărat punct de atracție pentru lumea sportului din regiune, dar și pentru copiii proveniți din familii defavorizate, tot mai numeroși la noi în republică. Iar cei care au trecut prin Școala de la Grimăncăuți, chiar dacă nu au devenit toți sportivi de performanță, s-au format ca personalități respectuoase și pregătite de viață, cu un caracter puternic și bine conturat, așa cum îi șade bine unui boxer. Personalități marcante și cu suflet mare, aidoma sufletului mărinimos al maestrului Petru Caduc, grație căruia pe orbita sportului de performanţă au fost lansați numeroşi fii ai acestei localităţi ce au adus glorie sportivă Republicii Moldova pe arena internațională și s-au constituit în veritabile modele de urmat pentru generația în formare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE