Atacul premierului Ion Chicu a avut drept scop să distragă atenția de la imaginile kuliokului lui Dodon
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPostarea scandaloasă a premierului Ion Chicu la adresa României a zguduit din temelii relațiile dintre Chișinău și București. Însă, cel mai important, probabil, pentru socialiști, este că a diminuat impactul pe care l-a avut înregistrarea video în care i-a înmânat Vladimir Plahotniuc o sacoșă cu bani lui Igor Dodon. Anume acest lucru a dat de bănuit politicienilor și comentatorilor politici că vehemența criticilor premierului Ion Chicu la adresa României nu este altceva decât un șiretlic pentru a distrage atenția de la acuzațiile de mită care planează asupra lui Igor Dodon.
„Scena cu kuliokul a devenit faimoasă. A devenit un brand, din păcate, al R. Moldova. Imaginile video au avut un efect devastator pentru Dodon. Peste 2 milioane de cetățeni au văzut imaginile. Potrivit sociologilor cu care am discutat, ratingul lui Dodon a picat cu aproximativ 10–15%”, ne-a declarat deputatul Iurie Reniță.
În consecință, pentru a opri erodarea imaginii lui Dodon, estimează parlamentarul, a fost pus în aplicare un plan de contracarare.
„Evident că s-a încercat o diversiune și diversiunea a fost Chicu, un pion al lui Dodon. Nu avea el cum să atace Uniunea Europeană, este prea riscant. Au nevoie de bani după eșecul faimosului credit rusesc. Și atunci, au decis să atace România”, susține omul politic.
Chicu nu a avut nicio ieșire nervoasă la adresa Kremlinului
Comentatorul politic Nicolae Negru califică drept verosimilă versiunea că postarea premierului Chicu a fost o acțiune deliberată. Analistul politic a evocat mai multe ieșiri similare ale actualului premier socialist. Una dintre acestea a fost chiar acuzațiile șefului executivului la adresa UE pentru favorizarea furtului miliardului.
În același timp, comentatorul a relevat că șeful guvernului Chicu nu a avut nicio „ieșire nervoasă”, de pildă, la adresa Kremlinului, de unde „vin mai multe ingerințe în afacerile interne ale R. Moldova” sau „să fie deranjat de acțiunile Tiraspolului”.
„Ion Chicu este doar nominal premier al R. Moldova, de fapt, un consilier al lui Dodon și reprezintă un guvern alcătuit din jumătate din consilierii lui Dodon.”
„Aceștia fac absolut totul ca Dodon să câștige alegerile prezidențiale. Este vorba de o echipă care organizează campania electorală a lui Igor Dodon. De la bun început, el [Ion Chicu] a declarat că va fi prim-ministru până la alegerile prezidențiale.”
De cealaltă parte, analistul politic Ion Tăbârță consideră că versiunea șiretlicului „are dreptul la existență” numai că i se pare „simplist” accentul pe premeditare.
„Trebuie să recunoaștem că o bună dintre guvernanți au aceeași atitudine față de România. Să nu uităm felul în care a fost interpretat ajutorul acordat de statul român pentru a combate consecințele epidemiei de Covid 19. Actuala guvernare are o atitudine ostilă fățișă față de România.”
Totodată, observatorul a invocat că socialiștii dispun de consilieri – Ernest Vardanean și Oleg Cristal –care sunt capabili de asemenea strategii.
Trebuie menționat că primarul de Bălți, Renato Usatîi, a anunțat în februarie despre trecerea rețelei de trolli condusă de Oleg Cristal din serviciul PDM în solda lui Igor Dodon.
Reacția Bucureștiului nu s-a lăsat așteptată
Imediat după publicarea atacului licențios al lui Chicu la adresa statului român, reacția Ministerului Afacerilor Externe de la București nu s-a lăsat așteptată.
MAE român consideră [declarațiile lui Chicu] „complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial R. Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil”.
„MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova.
MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi.”
Relațiile dintre Chișinău și București vor intra într-o formalitate
Potrivit estimărilor analiștilor politici, după acest scandal diplomatic, provocat în mod intenționat de premierul Chicu, actualele autorități de la Chișinău și-au adâncit și mai mult izolarea față de partenerii de dezvoltare.
Comentatorul politic Ion Tăbârță susține că între Chișinău și București se va instala o relație formală, în timp ce analistul Nicolae Negru consideră că acest raport va fi unul provizoriu, care se va menține pe durata actualului guvern de la Chișinău.
Parlamentarii români au solicitat Bucureștiului să îi retragă cetățenia română premierului moldovean, Ion Chicu.
„Ca cetățean al R. Moldova, îi cer demisia premierului Ion Chicu! Prin atacurile denigratoare la adresa României nu a ofensat doar România. În primul rând, este o insultă la adresa cetățenilor R. Moldova, care prețuiesc sprijinul constant pe care l-au primit de-a lungul timpului din partea Bucureștiului”, a scris pe Facebook deputatul Constantin Codreanu.
Partidul Democrat se disociază, dar merge înainte cu socialiștii
Atacul premierului Chicu la adresa României a urmat după ce șeful delegației Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE-Moldova, Siegfried Mureșan, a declarat că guvernul moldovenesc a eșuat să implementeze reformele și să lupte împotriva corupției.
„Stau și mă uit eu la băiețașii ăștea [SIC!] români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni…”
„Ce-ai făcut, june, în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistrați în toată țara mea. Și medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.
Partidul Democrat s-a desolidarizat de declarațiile lui Ion Chicu, dar a criticat deopotrivă afirmațiile lui Mureșan despre lipsa reformelor.
„Totodată, ne exprimăm dezacordul și cu modul tendențios și lipsit de respect în care europarlamentarul Siegfried Mureșan dă aprecieri guvernelor din R. Moldova. Formulările categorice privind „eșuarea gestionarii crizei COVID și eșuarea reformelor” sunt superficiale și neadevărate.”
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE