Ultima cumpănă a PD-ului

1425
0

Partidul Democrat a devenit arena unor dispute intestine, care duc la creșterea numărului celor care vor să treacă în grupul parlamentar Pro-Moldova. Aceste controverse au scos în vileag gruparea Nichiforciuc–Andronache ce urmărește, în urma înțelegerii cu socialiștii, să își păstreze privilegiile obținute în perioada în care pedemiștii s-au identificat cu statul. În plus, grupul care se pronunță pentru retragerea de la guvernare ar putea să treacă la Grupul parlamentar Pro-Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Patru membri PDM – deputații Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi, Dumitru Diacov și fostul director al Serviciului de Securitate și Informații, Vasile Botnari, implicat în răpirea profesorilor turci – s-au întâlnit duminica trecută într-un hotel din Chișinău, „Luna”, cu Alexandru Vîlcu, o persoană obscură din anturajul lui Igor Dodon.

Alexandrul Vîlcu este fiul unui fost nomenclaturist Nicolae Vîlcu, director al Departamentului Vamal al R. Moldova în perioada 2002–2006. Președintele Vladimir Voronin i-a conferit acestuia gradul de general-maior al Departamentului Vamal. Transparency International a semnalat abuzurile și ilegalitățile comise de Nicolae Vîlcu în fruntea departamentului.

Din punct de vedere al afacerilor, Alexandru Vîlcu a moștenit de la tatăl său abilități în același domeniu. Deținător al pașaportului rusesc, el a avut afaceri împreună cu Ilan Șor în domeniul magazinelor duty-free în Kârgâzstan. În registrele din Federația Rusă, Vîlcu figurează drept coproprietar a patru companii și ca manager al unei firme.

Totodată, Alexandru Vîlcu este conectat la mediul de afaceri „democrat”, având împreună cu fostul ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, afaceri în România.

Facțiunea „businessului”

Gruparea Nichiforciuc–Andronachi reprezintă facțiunea „business-ului” din cadrul PDM. Pentru aceștia, în opinia observatorului politic Ion Tăbârță, nu contează aspectele ideologice ale formațiunii sau felul în care se plasează partidul pe eșichierul politic.

„Ei sunt cei care au făcut afaceri în perioada lui Plahotniuc și sunt interesați acum să le mențină. Pentru ei primează interesul financiar, care presupune ca ei să se afle lângă putere pentru a-și promova interesele. Prin urmare, ei optează pentru rămânerea pedeului la guvernare în orice condiții.”

La rândul său, comentatorul politic Cornel Ciurea consideră că gruparea Nichiforciuc–Andronachi pledează ca PDM să fie „fratele mai mic” în relația cu socialiștii și să cedeze de dragul unor beneficii materiale interesul politic.

„Ei preferă să își protejeze afacerile și consideră că interesele lor sunt legitime. Businessul vrea să fie cât mai aproape de putere și preferă liniștea. Aceste interese sunt legitime atâta timp cât nu sunt descoperite crime legate de aceste afaceri.”

Dumitru Diacov, rabinul de la Huși

Întâlnirea de la „Luna” a fost urmată luni de o ședință încinsă a fracțiunii democrate. Această ședință a fost marcată de conflictul dintre președintele actual al formațiunii, Pavel Filip, și Eugeniu Nichiforciuc, 36 de ani. Acesta din urmă i-ar fi reproșat liderului formal criza de bani din cadrul partidului.

„Problema domnului Filip este că a intrat într-un clinci cu Nichiforciuc și, pentru a salva partidul, trebuie să iasă fără pierderi majore. În cazul în care conflictul dintre cei doi se va aprofunda, PD riscă să piardă membrii și să alunece ireversibil spre disoluție”, a observat Cornel Ciurea.

În disputa dintre Eugeniu Nichiforciuc și Pavel Filip, a subliniat Ion Tăbârță, pendulează Dumitru Diacov, care încearcă să țină acest partid întreg.

În afară de cele două grupări – Nichiforciuc și Filip, în cadrul formațiunii mai există o facțiune care optează pentru o îndepărtare radicală de socialiști, o abandonare a guvernării.

„Acest grup s-a manifestat mai puțin la ședința de luni a fracțiunii, dar o eventuală retragere a sa din formațiune ar prezinta pericol pentru trăinicia PD. Este vorba de trei persoane care vor să treacă la Pro-Moldova”, a menționat Corneliu Ciurea.

Grupul Pro-Moldova își va spori numărul

În februarie, deputații democrați Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici, Vladimir Cebotari și Grigore Repeșciuc au părăsit fracțiunea PD și au format grupul parlamentar Pro-Moldova. Cei șase deputați au acuzat conducerea Partidului Democrat că „negociază pe sub masă propriile interese, ignorându-le pe cele ale alegătorilor”.

Recent, deputata Ruxanda Glavan, fostă ministră a Sănătății, a părăsit PD și s-a alăturat grupului Pro-Moldova. Trebuie spus că, în decursul săptămânii curente, consilieri raionali PDM din Drochia au trecut la grupul Pro-Moldova.

Raionul Drochia a fost circumscripția în care a învins în ultimele alegeri parlamentare Corneliu Padnevici. Grupul Pro-Moldova lucrează activ în teritoriu pentru a atrage organizațiile teritoriale ale pedemiștilor.

Numărul deputaților democrați și ai aderenților din teritoriu care vor trece la Pro-Moldova ar putea să crească substanțial după creșterea în sondaje a acestui grup parlamentar.

Toate aceste dispute s-au declanșat în cadrul formațiunii după fuga oligarhului Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova. În opinia comentatorilor politici Ion Tăbârță și Cornel Ciurea, fostul lider al formațiunii Plahotniuc a fost liantul tuturor acestor grupări.

„Este ciudat că formațiunea a fost mai unită atâta timp cât a existat presiune din afară. Odată ce a intrat la guvernare, divergențele au început să răbufnească”, a remarcat Tăbârță.

De partea cealaltă, Cornel Ciurea a menționat că vom asista la o perioadă de scuturări dramatice în PD. „Nu cred că evenimentul din cadrul fracțiunii care s-a produs luni a pus punct acestor divergențe.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE