Acordul de împrumut cu Rusia, declarat neconstituțional

942
0

Curtea Constituțională a decis că acordul de creditare dintre Federația Rusă și Republica Moldova este neconstituțional. Curtea a anulat și deciziile guvernului privind inițierea negocierilor și ratificarea acordului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Grupul parlamentar PRO Moldova a contestat la Curtea Constituțională acordul privind împrumutul de 200 de milioane de euro pe motiv că ar pune în pericol economia națională. Acordul a fost contestat și de PAS pentru că R. Moldova s-ar putea îndatora masiv față de Rusia, prin transformarea creditelor companiilor moldovenești luate de la băncile rusești în datorie către statul rus.

Acordul dintre Federația Rusă și Republica Moldova privind creditul rus în valoare de 200 de milioane de euro, cu dobânda anuală de 2%, a fost aprobat pe 23 aprilie de Parlament în ambele lecturi. Pentru ratificarea documentului au votat 56 de deputați din PD și PSRM.

Documentul a provocat discuții aprinse din partea unor observatori și a opoziției. Aceștia atenționau că a fost încălcată procedura în procesul de negociere, dar și că acordul conține și unele prevederi periculoase, inclusiv una care ar putea permite includerea în datoria Republicii Moldova a restanțelor de plată ale unor agenți economici. În special este vorba de datoria acumulată de regiunea transnistreană la gazul livrat de Rusia, datorie ce depășește 6,5 miliarde de dolari.

Creditul rusesc, un iceberg politic cu capcane economice?

„Curtea Constituțională are momentan două opțiuni: oprește fărădelegea admisă de guvernanți în cazul acestui credit sau acceptă presiunile politice și șantajul administrat de către guvernare și, în special, de președintele Dodon. Prima opțiune ar fi una benefică statului Republica Moldova și societății – pentru că, impunând puterea Legii, ar oferi și șansa unei eventuale renegocieri și regândiri a surselor de finanțare în această perioadă de timp deloc simplă. Al doilea scenariu ar însemna, de fapt, impunerea „legii puterii”, prin șantaj și presiuni asupra judecătorilor, lucru deja semnalat chiar de ei. Să vedem ce va fi pe 7 mai, dar acum există suficient loc de optimism pentru decizii legale luate de instanță, în favoarea impunerii unui respect față de Constituția Republicii Moldova”, a declarat economistul Veaceslav Negruța, ex-ministru al Finanțelor, în cadrul unui interviu acordat Asociației pentru Politică Externă.

Potrivit economistului Veaceslav Negruța, creditul rusesc va veni doar dacă nu vor exista datorii neachitate pentru credite față de FR sau față de băncile din FR, oferite cu garanția de stat a FR sau asigurate de SA „Российское агенство по страхованию экспортных кредитов и инвестиций”.

Tot Negruța scrie în GAZETA de Chișinău că aceste 200 de milioane sunt divizate în două tranșe prevăzute a fi debursate în 2020. Prima tranșă de 100 de milioane va fi transferată în termen de până la 30 zile din ziua intrării în vigoare a Acordului de credit (adică după finalizarea procedurilor interne de aprobare și ratificare a acordului, de guverne și, respectiv, de parlamente), dar nu înainte de semnarea unui alt acord tehnic și de efectuarea plăților. A doua tranșă de 100 de milioane de euro va fi acordată nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Rata dobânzii este de 2% anual la un credit în euro. De fapt, acest credit pare a fi cea mai scumpă resursă creditară pe care R. Moldova o contractează în această perioadă, denotă economistul Negruța. În opinia sa, resursele creditare aprobate de FMI pentru R. Moldova în valoare echivalentă de 235 de milioane de dolari SUA vor fi mai ieftine și pentru o perioadă de 30 de ani. Iar resurse în euro puteau fi accesate mai ieftin de la Bruxelles, dacă erau făcute și solicitările respective.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE