Averea cumulată a familiei Dodon

1885
0
Foto: facebook.com/Igor Dodon

Mama lui Dodon raportează circa 105 de terenuri agricole, cumpărate în perioada anilor 2013-2018. Igor Dodon este de patru ani președinte al Republicii Moldova. În toată această perioadă, soții Igor și Galina Dodon nu au făcut achiziții de bunuri mobile sau imobile. Cel puțin asta se înțelege din declarațiile de avere și interese personale depuse legal la Autoritatea Națională de Integritate, în perioada 2016-2019.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În anul 2019, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acumulat din salariul de funcție aproape 227 de mii de lei, sau 18 mii de lei lunar. Salariul său a crescut cu trei mii de lei față de anul trecut, când avea circa 15 mii de lei pe lună.

Șeful statului are venituri mai mici decât soția sa, Galina Dodon. Aceasta a avut anul trecut un venit cumulat de aproape 400 de mii de lei, sau circa 33 de mii de lei lunar. Banii i-a primit de la compania „Exclusiv Media”, care deține mai multe instituții mass-media, printre care televiziunea NTV Moldova și ziarul „Argumentî i Faktî”.

Venituri de jumătate de milion de lei

Soții Dodon au adunat împreună circa 627 de mii de lei doar din salariile de funcție. Dodon declară o casă de locuit cumpărată în anul 2013 cu peste două milioane de lei și un teren de 0,059 hectare, care valorează circa 452 de mii de lei. Șeful statului spune că în anul 2013 a luat un credit în valoare de 1.477.000 de lei de la BC „Victoriabank” SA, la o dobândă de 8%, pe care ar trebui să-l stingă până în 2028. În 2018, șeful statului a obținut 190 de mii de lei de la Președinția RM. Iar soția sa a primit de la „Exclusiv Media” 388 de mii de lei, sau 32 de mii de lei pe lună.

În 2017, Dodon a obținut 177 de mii de lei. Circa șase mii de lei i-a luat de la Parlamentul R. Moldova. Soția sa a acumulat 282 de mii de lei de la „Exclusiv Media”. În 2016, anul când a devenit președinte al Republicii Moldova, Dodon afirmă că a fost remunerat cu 182 de mii de lei, ca deputat. Acesta a primit și o indemnizație de 68 de mii de lei.

Mama generoasă a președintelui

Galina Dodon, mama președintelui, este consilieră locală la Primăria Sadova, raionul Călărași. În declarația sa de avere, consiliera locală declară în proprietate o casă de circa 240 de metri pătrați. Galina Dodon mai raportează circa 105 terenuri agricole, cumpărate în perioada anilor 2013-2018. Mama președintelui a reușit să facă și economii, astfel aceasta notează un depozit bancar de peste 153 de mii de lei și două conturi curente în care are peste 12 mii de lei.

„Ziarul de Gardă” scria, într-o anchetă publicată în decembrie 2019, că pe terenurile de la Sadova există câteva iazuri. Igor Dodon neagă că terenurile agricole ar fi fost cumpărate din banii săi. În anul 2019, fratele președintelui Republicii Moldova, Alexandru Dodon, s-a lansat în afaceri în domeniul agricol.

Presa a mai scris în ianuarie 2020 despre vacanțele de lux ale președintelui. Deși, oficial, în conturile politicianului Dodon au intrat bani doar din bugetul de stat, familia Dodon și-a făcut în ultimii zece ani vacanțele în zone exotice, precum Maldive, Seychelles, Dubai etc.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE