Fotbalul pe plajă, un sport ce reclamă rezistență și caracter

642
0
Foto: Vadim Caftanat
Foto: Vadim Caftanat

Interviu cu Eduard Crețu, președinte al Federaţiei de Fotbal pe Plajă din R. Moldova

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Fenomenul fotbalului pe plajă în țara noastră pe parcursul ultimelor câteva sezoane sportive a câștigat amploare, devenind un eveniment tot mai popular, spectacolul căruia durează aproximativ cinci luni pe an. Astfel, echipele beneficiază anual de o practică mai prelungită de joc, iar amatorii acestei probe estivale de sport au ocazia să se bucure un timp mai îndelungat de o sărbătoare fotbalistică cu totul aparte, desfășurată pe terenul de nisip al plajei din Parcul „Valea Morilor” al capitalei. Evoluția la noi în țară a acestui sport asociat cu relaxarea de vară reclamă de la fotbaliști rezistență fizică și un efort considerabil, căci frământarea – de-a lungul a trei reprize cât durează un joc – cu călcâiele goale a nisipului incandescent nici pe departe nu este un lucru ușor. Despre realizările și problemele existente la noi în țară într-un domeniu care stă la baza renumitei tehnici de joc a brazilienilor, discutăm cu Eduard CREȚU, reales recent, pentru un mandat de patru ani, în funcția de președinte al Federaţiei de Fotbal pe Plajă din R. Moldova.

Poză din arhiva asociației fotbal de plajă din Republica Moldova
Poză din arhiva asociației fotbal de plajă din Republica Moldova

– D-le Eduard Crețu, alegerea Dvs. a fost în mare parte condiționată de faptul că veți asigura edificarea în Chișinău a unui stadion de fotbal pe plajă…

Da, construcția stadionului urmează să înceapă cât de curând, în Parcul „La izvor”, terenul fiind oferit, prin Hotărâre de Guvern, de Federația Moldovenească de Fotbal (FMF).

– De ce este atât de necesar acest stadion?

Ridicarea acestuia ar permite crearea unei baze materiale și infrastructuri funcționale, fapt care ar atrage în această sferă noi inițiative, programe, agenți economici și sponsori. De asemenea, ar influența pe dată și procesul de pregătire, căci am avea posibilitatea să fondăm o școală de fotbal pe plajă, pentru copii și juniori. Iar sportul pentru copii este temelia viitoarelor succese.

Poză din arhiva asociației fotbal de plajă din Republica Moldova
Poză din arhiva asociației fotbal de plajă din Republica Moldova

– Potrivit cărui algoritm se joacă Campionatul Republicii Moldova la fotbal pe plajă?

La turneu participă opt echipe, acesta desfășurându-se în două runde, a câte șapte etape. Asta chiar dacă formațiile nu au posibilitatea să găzduiască meciurile pe un teren propriu. Este un sistem care permite să fie derulat un campionat intern de durată, începând din luna mai și până în septembrie, iar jucătorii să aibă practica necesară unei evoluții onorabile la competiții internaționale.

– Care turnee interne se mai desfășoară la Chișinău?

În fiecare an se dispută Cupa Moldovei, campionatele și cupele naționale rezervate tineretului (U-21) și juniorilor. De asemenea, a devenit deja tradițională desfășurarea Cupei în memoria lui Ruslan Barburoș, în trecut selecționerul echipei naționale de fotbal pe plajă și antrenorul principal al formației Djoker Chișinău. Mai pe larg despre aceste evenimente sportive puteți afla accesând site-ul nostru beachsoccer.md.  

Poză din arhiva asociației fotbal de plajă din Republica Moldova
Poză din arhiva asociației fotbal de plajă din Republica Moldova

– La ce competiții participă băieții noștri pe plan internațional?

Câștigătoarea campionatului evoluează în cadrul Cupei Campionilor Europeni (Euro Winners Cup), întrecere echivalentă cu Liga Campionilor din fotbalul mare. La ediția trecută, desfășurată la Nazare, Portugalia, în primul său meci din grupă, Djoker Chişinău a jucat de la egal la egal cu redutabila formaţie ucraineană BSC Vybor Dnipro, timpul regulamentar al partidei încheindu-se nedecis, scor 4-4. Am cedat doar la seria loviturilor de departajare, cu 1-3.

În a doua partidă, am fost învinși de campioana Turciei, Yeşil Erciş Belediye: 3-6. Apoi chișinăuienii au arătat un joc de zile mari cu formația spaniolă CF La Nucia. Pe parcurs, Djoker ceda cu o diferență de cinci goluri, însă a reușit să se mobilizeze și să învingă cu 8-7, calificându-se în faza următoare a turneului. Dacă ai măiestrie și dai dovadă de spirit de sacrificiu și caracter, într-un meci de fotbal pe plajă poți întoarce orice rezultat.

În paralel, selecționata Moldovei participă la turneele preliminare ale Campionatului European și cel Mondial. Astfel, reprezentativa națională a avut pe parcursul ultimilor patru ani o prestație merituoasă în cadrul Preliminariilor Europene. În 2016, la Moscova, chiar am reușit să ne clasăm pe locul I în grupă. În această perioadă, am acces în mod constant în faza a doua a turneului. Iar în 2019 naționala noastră, antrenată atunci de Vasile Arlet, s-a calificat în optimile Preliminariilor Mondiale, după ce s-a impus la limită, cu 2-1 (1-0, 0-1, 0-0, 1-0 în timpul suplimentar de joc), în fața echipei Norvegiei.

Poză din arhiva asociației fotbal de plajă din Republica Moldova
Poză din arhiva asociației fotbal de plajă din Republica Moldova

– Cine va antrena lotul național în sezonul viitor?

În cadrul concursului pentru funcţia de antrenor principal, dintre cinci pretendenți învingător a fost declarat Ruslan Pernai, planul lui strategic de pregătire a selecționatei fiind desemnat de către Comisia de evaluare drept cel mai valoros. Dumnealui a demonstrat că are viziune, cunoștințe solide și o bogată experiență. El a mai antrenat, în 2015, reprezentativa Belarusului (are dublă cetățenie: R. Moldova și Belarus), iar din 2016 este managerul PFK Spartak Moscova.

– Ce perspective are acest gen de sport la noi în țară?

Consider că este important ca în campionatul intern să existe cât mai multe echipe dornice de a se afirma și capabile să lupte pentru trofeul principal. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesar ca procesul de antrenamente să fie bine organizat, efectuându-se în același timp o muncă serioasă de selecție. Nu vom putea însă obține nimic până nu vom schimba Legea sponsorizării, care să permită companiilor comerciale și businessmenilor să investească în sport, creându-le anumite facilități fiscale. Este necesar ca statul să sprijine sportul național, îngrijindu-se de sănătatea și bunăstarea tinerei generații, contribuind astfel la propășirea întregii populații.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here