Un salariu gras pentru fiica Zinaidei Greceanâi

2527
0
Foto Facebook de la Nicu Popescu
Foto Facebook de la Nicu Popescu

Miercuri, 11 martie, guvernul Chicu a numit-o în calitate de reprezentant al R. Moldova la Comisia economică euroasiatică, o structură a Uniunii Economice Euroasiatice, pe fiica Zinaida Greceanâi, Oxana Greceanâi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Funcția nou-creată va costa bugetul de stat cel puțin 10 000 de euro pe lună, potrivit fostului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care a scris despre asta într-o postare pe facebook.

„Dar cel mai grav este că se depun eforturi pentru atașarea R. Moldova la spațiul euroasiatic, străin republicii noastre”, a accentuat Nicu Popescu.

Fostul ministru punctează: „Profitând de faptul că societatea noastră (și nu doar) este bulversată de coronavirus, guvernul Dodon a decis să-și bată și mai tare joc atât de politica noastră externă – și asta aflată în stare de izolare și dezechilibru acut. Mă refer aici la tentativele de a atașa simbolic și practic Moldova la Uniunea Euroasiatică: în loc să obțină ridicarea embargoului impus nejustificat asupra țării noastre de către Federația Rusă, în loc să ceară respectarea de către Federația Rusă a acordului de liber schimb cu Moldova, prioritatea Guvernului a fost numirea doamnei Oxana Greceanîi drept reprezentant la Uniunea Euroasiatică. Acest act nu se înscrie în prioritățile politicii externe, nici măcar ale guvernului Chicu, și contravine clar însuși numelui de Minister de Externe și Integrare Europeană, pentru că integrarea euroasiatică este în totală contradicție cu misiunea Ministerului de externe. Literele IE din abrevierea MAEIE înseamnă Integrare Europeană, nu Integrare Euroasiatică”.

„Sunt curios să aflu cât va costa bugetul de stat acest gest eurasiatic? Probabil, peste 5.000 euro pe lună, dacă ținem cont de salariu și prețul de chirie al unui apartament. Iar dacă vorbim și despre șofer și sediu separat, mai adăugați 4-5.000 euro pe lună”, scrie fostul ministru de externe.

Nicu Popescu susține că este absolut legitim să fie solicitată anularea acestui post.

„Este un moft eurasiatic costisitor, inutil și contrar priorităților declarate de politică externă. Ambasada Republicii Moldova la Moscova are suficiente capacități pentru a interacționa cu autoritățile ruse, dar și cu Comisia euroasiatică, dacă este nevoie. Dacă MAEIE are fonduri în plus, este mult mai util să deschidă vreun consulat suplimentar în SUA, Canada, Franța sau Rusia – acolo unde cetățenii noștri chiar au nevoie de asistență consulară sporită.

Iar la modul simbolic – Moldova nu este Eurasia! Moldova este în Europa. Și încetați să forțați și atașarea Moldovei la spațiul eurasiatic, distant și străin țării noastre!”, a conchis sursa citată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE