Italia a intrat în carantină: Nimeni nu iese, nimeni nu intră în țară. În România sunt 59 de cazuri, iar în Republica Moldova există șase persoane infectate cu coronavirus. Moldovenii au revenit din Italia. Președintele Donald Trump a interzis intrarea europenilor în SUA. Măsura americanilor este valabilă pentru 30 de zile și nu-i privește pe cetățenii britanici.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPână pe 12 martie, în Italia au fost detectate peste 15 mii de îmbolnăviri cu coronavirus și puțin peste 1.000 de decese. În Franța bilanțul a ajuns la 60 de morți și peste 2.200 de îmbolnăviri. Germania are aproape 2.500 de îmbolnăviri, iar România – 59 de persoane. La nivel mondial, au fost înregistrate peste 130 de mii de cazuri de coronavirus, peste 4.700 de oameni au murit, iar circa 68 de mii de persoane sunt declarate vindecate. Au fost raportate cazuri în 118 de țări, potrivit datelor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății.
În Republica Moldova au fost înregistrate primele patru cazuri de infectare cu coronavirus. Primul caz a fost depistat pe 7 martie la o femeie revenită acasă din Italia, care a fost preluată de medici de pe Aeroportul Internațional Chișinău, iar altele două cazuri au fost confirmate pe 10 martie. Pacienții sunt doi adulți, un bărbat și o femeie, care au vizitat Italia. Ambii în vârstă de 60 de ani. Cel de-al patrulea caz cu coronavirus a fost confirmat la o tânără care a revenit din peninsula italiană. Celelalte două persoane infectate cu COVID-19 au fost confirmate joi, 12 martie.
Republica Moldova începe să se izoleze
Există câteva măsuri luate de autorități pentru a preveni extinderea coronavirusului în Republica Moldova. Au fost închise instituțiile de învățământ până pe 23 martie, au fost anulate evenimentele cultural-sportive și zborurile dinspre și spre Italia până la 31 martie. Instituțiile medicale dispun de 400 de locuri pentru internarea persoanelor testate pozitiv sau suspectate de noul virus. Ministerul Sănătății anunță că sunt 300 de teste pentru depistarea coronavirus, iar altele 1.000 de teste, oferite de Organizația Mondială a Sănătății, urmează să ajungă zilele acestea la Chișinău. Republica Moldova are circa 500 de ventilatoare artificiale pentru pacienții bolnavi de COVID-19, care vor avea nevoie. Până acum a fost folosit doar un ventilator.
Pe lângă măsurile luate de autorități, trebuie să vă spălați cât mai des pe mâini, să vă acoperiți gura când strănutați sau tușiți și să evitați locurile cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane. Dacă aveți febră, tuse uscată sau respirație grea, adresați-vă la medicul de familie, iar dacă ați venit recent dintr-o țară afectată de noul virus, precum este Italia, sau ați intrat în contact cu o persoană venită din zonele afectate, telefonați la numărul de urgență 112. Autoizolați-vă în casă pentru 14 zile. Ministerul Afacerilor Interne anunță că peste 4.000 de persoane stau în carantină.
Nu luați cu asalt magazinele alimentare. Ministerul Agriculturii dă asigurări că întreprinderile au stocuri de produse agroalimentare și nu murim de foame din cauza coronavirusului de tip nou.
Evitați călătoriile în afara Republicii Moldova și nu reveniți acasă din țările afectate de virus. Dacă autoritățile au hotărât să închidă frontiera, au făcut-o cu scopul de a limita extinderea coronavirusului și a dezastrului. Președintele Igor Dodon a îndemnat cetățenii moldoveni, care sunt stabiliți în străinătate, să rămână acolo unde se află în acest moment și să nu încerce să revină acasă deoarece riscă să fie blocați de măsurile de carantină în țările de pe traseul internațional.
Mărturii din realitatea italiană
GAZETA de Chișinău a încercat să afle cum trăiesc moldovenii din diasporă pe timp de coronavirus. Am vorbit cu basarabeni din Italia, care ne-au povestit despre îngrijorările și măsurile de precauție față de un virus care a dat peste cap unul dintre cele mai puternice sisteme medicale. Italia a înăsprit măsurile, închizând restaurantele. Vor lucra doar magazinele și farmaciile.
Din 24 februarie, Sanda stă doar în curtea casei, se plimbă pe câmp și merge la medicul pediatru. „Vizitele la medic sunt programate la intervale mari de timp, astfel încât să nu găsim pe nimeni în coridor. La ora vizitei, medicul iese afară și te invită la consultație. Ieșirea de la medic se face pe altă ușă, astfel nu contactăm cu următorii pacienți. Adulții merg doar la market și farmacie. Persoanele păstrează distanța, sunt atente, poartă mănuși și își dezinfectează mâinile. Slujba religioasă este transmisă online, iar populația este activ invitată să stea acasă și să reducă maxim numărul ieșirilor publice. Bătrânii apelează la un număr special anunțat de Primărie, la care cer să li se aducă acasă alimente și medicamente”, povestește Sanda, aflată la 20 kilometri de Parma.
COVID-19 aduce criza economică în Italia
Oleg Chicu din Treviso spune că impactul cel mai mare este asupra economiei italiene. „Bursa din Milano a scăzut drastic. Expozițiile sunt închise. Turismul e blocat. Unele fabrici mari tot sunt închise. Competițiile sportive sunt oprite. Sunt pierderi de miliarde de euro. Spitalele sunt pline de bolnavi. Poliția patrulează și roagă oamenii să iasă din case doar pentru urgențe”, spune Oleg.
Andrea Lefter este un tânăr moldovean care locuiește în orașul Veneția. Andrea spune că „orașul este vizitat de foarte puțini turiști, iar mulți agenți economici suferă pierderi și sunt în dificultate”. Potrivit lui Lefter, oamenii sunt informați prin mass-media, pliante informative, anunțuri publice etc. „Oriunde ai merge sunt pliante informative. Transportul public circulă cu regularitate. Multe magazine au grăbit implementarea cumpărăturilor online. Medicii nu reușesc să facă față numărului mare de îmbolnăviri. Atât italienii, cât și moldovenii sunt tratați la fel de către medicii din Italia. Acasă se gândesc să revină moldovenii care-și pierd locul de muncă, deoarece în Italia este costisitor de trăit”, aflăm de la Andrea Lefter.
Autoritățile moldovene încă nu spun nimic despre cum vor aduce acasă cetățenii din străinătate, în special din Italia, care vor rămâne fără un loc de muncă, după pandemia de coronavirus.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE