Alianța PD-PSRM, ca și făcută

863
0
PDM
Foto: Facebook.com/Partidul Democrat din Moldova

Coaliția dintre Partidul Democrat (PD) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), una cu acte în regulă, este tot mai aproape de închegare. Prima rundă de negocieri privind semnarea unui Acord dintre cele două formațiuni politice a avut loc joi, 5 martie. Discuțiile privind reconfigurarea guvernamentală vor continua în zilele următoare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După întâlnirea cu PSRM, liderul democraților Dumitru Diacov a spus că „discuția a fost prietenească”. Președintele de onoare al PD susține că la întrevedere nu s-a discutat partajarea ministerelor, dar totodată acesta a spus că ar fi „normal” ca 50% dintre cele nouă ministere din Guvern să revină PD. „Nu am discutat instituții concrete. Am vorbit despre direcții de activitate. Prioritatea noastră este să ne putem implica în aspecte care privesc relațiile cu partenerii externi. Avem nouă ministere. Eu cred că dacă 50% dintre ministere vor fi administrate de PDM, va fi o chestie normală”, a spus Dumitru Diacov.

Pe cealaltă parte, deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea a declarat că, în cazul unei coaliții cu PD, la bază va fi luat Acordul semnat în septembrie cu Blocul ACUM, deoarece „este unul consistent și reflectă toate necesitățile de moment ale Republicii Moldova”. Deputatul Bătrâncea a precizat că „deputații din PD sunt gata să-și asume unele direcții, de exemplu, Economia și Externele”.

Ce înseamnă coaliția dintre PD și PSRM?

Contactat de GAZETA de Chișinău, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, consideră că „se clocește o coaliție pentru confortul personal al președintelui Dodon care nu are nevoie de alegeri anticipate înainte de alegerile prezidențiale”. Totodată, Igor Munteanu a precizat că alianța este una oportunistă. „Anumiți deputați democrați au fost certați cu legea și la adresa lor au fost lansate anumite acuzații, iar acest lucru îi face vulnerabili. Cei vulnerabili acceptă regulile de joc ale celui puternic. Această acceptare a unor reguli care-l avantajează în primul rând pe Dodon, o să ducă la dispariția și anihilarea acestei formațiuni politice care se numește PD”, menționează Munteanu.

La rândul său, expertul politic de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, susține că această coaliție se „coace” din luna septembrie, iar ieșirea din PD a celor șase deputați, în frunte cu Andrian Candu, a grăbit oficializarea acestui „mariaj”. Potrivit expertului politic, coaliția PD-PSRM ar putea echilibra orientarea geopolitică a Republicii Moldova. „PD este garantul parcursului european al Republicii Moldova. Nu în zadar Ministerul Afacerilor Externe ar putea reveni la PD. Nu întâmplător vor Ministerul Economiei, astfel schemele gri să continue. Faptul că Acordul are la bază prevederile avute cu ACUM tot este o retorică frumoasă mai degrabă pentru partenerii externi”, spune Tăbârță. Expertul Ion Tăbârță subliniază că PD riscă să fie diluat de PSRM.

Democrații și socialiștii și-au anunțat public intenția de a forma o alianță miercuri, 4 martie, după ce au negat că discută oficializarea unei coaliții de guvernare. Guvernul Ion Chicu a fost învestit cu votul a 62 de deputați din PD și PSRM, după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis în noiembrie 2019.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE