Marșul Solidarității, dedicat ratificării Convenției de la Istanbul

1030
1
Poster ”Festivalul Feminist 2020 din Republica Moldova”, sursa: facebook.com
Poster ”Festivalul Feminist 2020 din Republica Moldova”, sursa: facebook.com

Deja al VI-lea an, la începutul lunii martie, la Chișinău se desfășoară Festivalul Feminist. În cadrul Festivalului vor avea loc mai multe evenimente de sensibilizare a opiniei publice și va fi încheiat cu un Marș al Solidarității. În acest an accentul este pus pe ratificarea convenției de la Istanbul. Pentru a afla mai multe detalii despre scopul organizării marșului solidarității și ce se dorește să se obțină în urma acestei serii de evenimente, prin ce se deosebește marșul din acest an de cele din anii precedenți și care este efectul asupra societății, am discutat cu două persoane voluntare din instituțiile organizatoare ale festivalului, Lilia Nenescu, antropologă, și Alina Andronache, autoarea vlogului unei mame feministe.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Care este scopul organizării marșului solidarității?

Antopologa Lilia Nenescu spune că „Marșul în sine reprezintă o formă de protest și exprimare publică care contribuie la revendicarea dreptului la spațiul public, dreptului la asociere și la liberă exprimare și contribuie la crearea unei platforme publice prin intermediul căreia un grup social să-și exprime necesitățile și revendicările specifice. În acest an, revendicarea-umbrelă a Marșului Solidarității este ratificarea Convenției de la Istanbul, adică adoptarea de către R.Moldova a unui mecanism internațional care să reglementeze cadrul normativ și legal cu privire la combaterea violenței împotriva femeilor, protecția victimelor și pedepsirea agresorilor.

Marșul Solidarității de pe 8 martie este evenimentul-cheie al unui șir de evenimente organizate în această săptămână sub egida „Festivalul Feminist”. Festivalul își propune să creeze un spațiu sigur, pentru ca femeile să vorbească despre problemele cu care se confruntă, despre nedreptățile la care sunt supuse, și un spațiu în care să ne imaginăm împreună cum putem contribui la crearea unei societăți mai echitabile și mai juste din punct de vedere social, economic și politic.”

Violența de gen și Convenția de la Istanbul

„Violenţa de gen este manifestarea cea mai brutală a inegalităţilor existente la nivelul societăţii noastre. Această „epidemie” de dominare şi discriminare a femeilor de către bărbaţi are diferite forme și consecințe grave care împiedică dezvoltarea pe deplin a acestora. În fiecare zi femeile din R.Moldova sunt discriminate, abuzate, urmărite, hărțuite, violate, bătute… Datele statistice de la noi arată cât de răspândit este acest fenomen și cât de multe femei suferă”, spune Alina Andronache.

”Pentru a lupta cu acest fenomen, pentru a proteja fetele și femeile, pentru a încuraja și a apăra femeile care vor să raporteze cazuri de violență avem nevoie de Ratificarea Convenției de la Istanbul. Pentru că acest document este cel mai amplu document juridic care ridică violența împotriva femeilor și violența domestică la rangul de încălcare a drepturilor omului și instituie mecanisme puternice pentru a combate aceste fenomen”, afirmă vloggerița.

„Cu regret, autoritățile din R. Moldova tărăgănează prea mult să facă acest pas. Statul a semnat acest tratat la data de 6 februarie 2017, după care a urmat un proces lung de ajustare a legislației naționale la prevederile acestui tratat. După multă presiune publică, pe 27 decembrie 2019, Guvernul a votat proiectul de lege pentru ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

După aprobarea de către Guvern, conform Legii privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova Nr. 595-XIV din 24 septembrie 1999, urmează ca președintele RM să se pronunţe asupra tratatului internaţional în termen ce nu depășește 60 de zile de la data prezentării acestuia de către guvern. Ulterior, demersul scris al Președintelui va fi transmis parlamentului. Astăzi, în Parlament încă nu este acest proiect de lege.

Conștientizez că, dacă nu continuăm să facem presiune publică asupra autorităților, degrabă acest proiect nu va fi votat. 2019 a fost un an în care au apărut mai multe cazuri de violență asupra femeilor, care au evidențiat cât de înrădăcinat este fenomenul blamării victimelor de către societate. Acest Marș este dedicat Convenției deoarece ne dorim ca autoritățile să recunoască că violența nu este o problemă personală, dar e problema a statului și a societății. Iar pentru a lupta cu acest fenomen avem nevoie de a interveni și a lupta nu doar cu cauzele, dar și cu simptomele”, argumentează Alina Andronache.

În acest an marșul se deosebește de cele din anii precedenți

În primul rând, în acest an, marșul va avea un traseu mai lung. Punctul de pornire, așa cum ne-am obișnuit în cele șase ediții, este scuarul magazinului Unic Centru Comercial,  dar se schimbă punctul final. Anul acesta traseul va fi până Parcul Dendrarium.

Pe parcursul traseului, ne propunem să ne oprim la cele mai importante instituții din stat, cu putere de decizie. Sperăm să fie cât mai multă lume, pentru a demonstra solidaritate, putere, unitate și forță a societății.

Întrebată despre efectul asupra societății, pe care îl are marșul, autoarea vlogului unei mame feministe, Alina Andrinache explică că, ”noi avem nevoie de marșuri pentru a bate alarma asupra unor probleme care persistă, pentru a sensibiliza societatea, pentru a ne face auziți de către autorități, pentru a trezi societatea și a pune în discuție subiecte necesare. Totodată, pentru a duce cauza începută de strămoașele și strămoșii noștri, care au luptat ca astăzi să ne bucurăm de mult mai multe drepturi. Este de datoria noastră să o facem. Și cel mai important este să nu admitem ca Ziua de 8 martie, o zi de o importanță majoră istorică să se prefacă într-o zi a stereotipurilor, florilor și cadourilor. Mă bucur că an de an societatea este tot mai deschisă și iese tot mai multă lume la marș.

Anul acesta marșul se va extinde și în regiuni. Mesajul nostru va fi auzit la Bălți, la Soroca și va fi un flashmob și la Șoldănești.”

Festivalul a început miercuri, 4 martie și se va încheia duminică pe 8 martie. Programul poate fi văzut pe pagina de Facebook la următorul link:

https://www.facebook.com/events/191888528712320/

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU