Tandemul Plahotniuc–Șor la Aeroportul Chișinău

1308
0

Poarta de intrare a echipamentului de generare de criptovalută în Republica Moldova

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Centrul Național Anticorupție (CNA) a reținut, în ianuarie 2018, o grupare formată din șapte persoane – angajați ai Serviciului Vamal, un antreprenor și o persoană fizică – implicate într-o schemă de contrabandă cu echipament pentru generare de criptovalută, care urma să ajungă în regiunea separatistă transnistreană. Persoanele arestate au fost acuzate de comiterea infracțiunilor de contrabandă, exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În cadrul aceleiași cauze penale, a fost aplicat sechestru pe 160 de sisteme de generare de monedă virtuală (Bitcoin) în valoare totală de 4.593.878 de lei (circa 238.811 euro). Costul unui astfel de dispozitiv se ridica atunci la 28.711 lei, echivalentul a circa 1.500 de euro per unitate.

Fiscul moldovenesc a încercat de patru ori să valorifice echipamentul cu pricina, dar nu a mai reușit, chiar și la o valoare de aproape trei ori mai mică. Acest lot este doar o parte neînsemnată din volumul de computere ajunse în Transnistria potrivit unui contract de furnizare de tehnică de mining, în valoare de 8.694.000 de dolari.

Contractul de achiziție a fost semnat între un agent economic din stânga Nistrului, Tirsteklo, și un offshore din Insulele Virgine Britanice, Goweb International Ltd. Acesta din urmă are un patron rus, Nikita Morozov, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse și al Căilor Ferate Ruse.

Regimul separatist de la Tiraspol, consiliat de fiul fostului procuror general al Federației Ruse, Igor Ceaika, încearcă de mai bine de doi ani să obțină noi surse de finanțare cu ajutorul energiei foarte ieftine furnizată de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, proprietate a concernului rusesc Inter-RAO.

De altfel, Igor Ceaika este arhitectul legislației transnistrene pentru legalizarea activității de mining în regiunea separatistă și, mai nou, partener de afaceri al fratelui președintelui Igor Dodon, Alexandru.

Pe 2 februarie 2018, sovietul suprem de la Tiraspol a adoptat în regim de urgență o lege prin care a legalizat activitatea de blockchain, dobândirea de criptomonede.

Activitatea de blockchain în Transnistria este favorizată de gazele ieftine furnizate de Gazprom în contul unei datorii istorice a Moldovagaz, care a ajuns deja la circa șapte miliarde de dolari. (detalii AICI)  Banii obținuți în urma vânzării de energie electrică pentru procesul de mining ajung pe un cont special gestionat de așa-numitul guvern de la Tiraspol.

Echipament de contrabandă

Cel puțin echipamentul sechestrat de autoritățile moldovenești a intrat în Republica Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat în toamna anului 2013 către SRL Avia Invest, o firmă controlată de Ilan Șor, principalul suspect în dosarul fraudei bancare din 2014.

Printre angajații Serviciului Vamal reținuți în acest caz figura fostul şef adjunct al Serviciului Vamal al R. Moldova, Marcel Pulbere, soțul magistratei Judecătoriei Chișinău, Ruxanda Pulbere. Acest personaj a mai fost acuzat de implicare în scheme de contrabandă în 2007, însă a fost achitat. De această dată, Pulbere a fost reținut la 23 ianuarie 2018 și plasat în arest până la 1 februarie 2018, când i-a fost aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu.

Ulterior, la 21 aprilie 2018, instanța de judecată i-a înlocuit măsura preventivă, fiind eliberat provizoriu sub control judiciar. În cele din urmă, șase figuranți ai acestei cauze, inclusiv Marcel Pulbere, au fost scoși de sub urmărire penală. „Sunt curați ca lacrima”, ne-a declarat, la începutul lui 2019, fostul procuror responsabil de acest caz, Lilian Rudei.

Singura persoană rămasă învinuită este Alexandru Ciornîi, fostul administrator al firmei de brokeraj de la Aeroportul Internațional Chișinău – Întreprinderea cu Capital Străin Impex-Depozit SRL. Ciornîi este învinuit de contrabandă și organizarea unui grup criminal. Acesta a refuzat să ne ofere vreo declarație pe holurile Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, sfătuit de avocatul său.

Omul lui Șor 

Alexandru Ciornîi este un personaj apropiat de Ilan Șor. El apare, în mai 2006, ca proprietar intermediar, pentru numai șase zile, al unui imobil deținut de fostul primar de Orhei în mai multe rânduri între 2009 și 2014.

Același imobil s-a mai aflat în proprietatea Doinei Luncașu, soția lui Iurie Luncașu, fostul partener de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc. Iurie Luncașu s-a sinucis în august 2019.

SRL Impex-Depozit a ajuns în decembrie 2010 în proprietatea unei companii americane, TURBINE REAL ESTATE HOLDINGS, firmă implicată într-o afacere oneroasă cu Primăria Chișinău în 2010.

În februarie 2011, Impex-Depozit își mută sediul în preajma Aeroportului Internațional Chișinău, pe strada Aeroportului 78. În fruntea companiei cu pricina s-au perindat mai mulți interpuși și parteneri de afaceri ai oligarhului Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Filiera odeseană din SUA și conexiunile cu Plahotniuc

Conform registrelor Fiscului american, în rapoartele financiare anuale de până în 2015, în calitate de manager al acestei firme, apare avocatul de origine ucraineană, Val Gurvits.

Legăturile dintre Gurvits și Plahotniuc sunt vechi și complicate. Pe 30 iunie 2011, Gurvits a recunoscut, în calitate de martor într-un proces, că a încercat să facă afaceri cu Plahotniuc în R. Moldova și că parteneriatul lor nu a mers din cauza unor pretinse activități criminale ale fostului lider al PDM.

În 2012, avocatul american a devenit un personaj cunoscut în capitala R. Moldova, după ce a venit să îl apere pe Plahotniuc în cazul acuzațiilor cum că ar fi fost dat în urmărire internațională prin Interpol.

În 2017, Gurvits este înlocuit în managementul TURBINE REAL ESTATE HOLDINGS de către cetățeanul ucrainean Leonid Selivanov, cu adresa fizică pe strada Al. Șciusev 89 din Chișinău. Registrele britanice îl prezintă pe Selivanov ca cetățean ucrainean, născut la Odesa.

Nu în ultimul rând, Gurvits este un apropiat al familiei lui Serghei Iaralov, un personaj din cercul intim al lui Plahotniuc.

Valentin Gurvits nu ne-a răspuns solicitărilor de a intra în dialog și a ne explica rolul său în această companie și în afacerile cu Plahotniuc. Gurvits este specializat în servicii juridice prestate companiilor din domeniul IT, inclusiv omului de afaceri Aleksei Gubarev. Acesta din urmă a fost acuzat de autoritățile americane că ar fi pus rețeaua companiilor sale la dispoziția spionajului rusesc în timpul ultimei campanii prezidențiale din SUA.

Mutarea în offshore-ul din Scoția

Pe 8 mai 2018, după arestarea lui Ciornîi și aplicarea sechestrului pe echipamentul de mining, Impex-Depozit își schimbă din nou proprietarul. Asociat unic al acestei firme devine Winthrop Alliance LP – o companie din Scoția, Marea Britanie.

Drept proprietar al Winthrop Alliance LP figurează, de astă dată, un cetățean moldovean, Nicolae Munteanu, angajat al Impex-Depozit încă din 2011. În prezent, Impex-Depozit este administrată de Eduard Bergman, cetățean moldovean.

Omul de afaceri Nicolae Munteanu a recunoscut că schimbarea proprietarului Impex-Depozit a fost legată de implicarea fostului său coleg, Alexandru Ciornîi, în afacerea cu contrabandă.

El ne-a dat de înțeles că este un simplu angajat, și că adevărații proprietari ar fi altcineva. „Așa au decis fondatorii… trebuia să gestioneze cineva compania [după scandalul cu Ciornîi]. Probabil, nu au avut atâta încredere în altcineva. Să pună două persoane noi ca să nu ne fure.”

În ce privește cazul de contrabandă cu echipament de mining, Munteanu ne-a declarat că Impex-Depozit nu a fost implicată în infracțiunea cu pricina.

„Dacă ar fi fost implicată, cu siguranță, ni s-ar fi retras licența… pentru noi, brokerii, este suficient trei–patru zile să fii suspendat din activitate și apoi, gata, nu mai găsești clienți”, ne-a spus el.

De asemenea, Munteanu a ținut să precizeze că prin Impex-Depozit nu au trecut alte loturi de echipament de mining și că firma nu are nimic în comun cu Ilan Șor sau Vladimir Plahotniuc, iar despre Gurvits zice că „a auzit din presă”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE