Afaceri „sănătoase” departe de casă

3215
0
Domnica Popov, FOTO: arhiva personală
Domnica Popov, FOTO: arhiva personală

Pe tărâmul lui da Vinci și Michelangelo, unii moldoveni încearcă să-și construiască o viață frumoasă, așa cum și-au dorit-o acasă. Domnica Popov din satul Horești (Ialoveni) a plecat în 2002 în Italia, în speranța de a găsi un serviciu mai bine plătit. Acolo l-a cunoscut pe actualul ei soț, alături de care conduce o afacere de succes în domeniul agriculturii la nordul Italiei, în Parma.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dorința de a promova modul sănătos de viață și produsele eco este ceea ce o motivează zilnic pe Domnica Popov în afacerea pe care o gestionează peste hotarele țării. Moldoveanca se află la cârma companiei, alături de soțul său italian, care a lansat această afacere. 

„Este o afacere de familie, soțul meu este a treia generație în acest domeniu. Face acest lucru de 35 de ani. Ne-am gândit că anume o astfel de afacere poate oferi produse de cea mai înaltă calitate, produse ecologice”, a spus Domnica. 

Afacerea pe care o gestionează, de câțiva ani, se bazează pe recoltarea și livrarea produselor ecologice în mai multe regiuni europene.

Legumele și fructele sunt crescute în sere speciale

„Produsele pe care le livrăm clienților nu sunt supuse vreunor tratamente, sunt crescute în sere acoperite, pentru a fi protejate. 80 la sută din produse sunt din Sicilia, acolo unde apa și aerul de mare le dau un gust specific”, a precizat femeia.

Domnica Popov, FOTO: arhiva personală
Domnica Popov, FOTO: arhiva personală

Cuplul deține o bază angro în Parma și colaborează cu mai mulți producători, care au sere în zona Siciliei. „În serele din Pachino, unde cresc roșiile cherry, merinda, roșiile negre, legumele sunt udate cu apă salmastră, adică apă din mare. Anume această apă le dă un gust extraordinar. Portocalele Tarocco, care sunt roșii pe interior, cresc doar în Sicilia (Catania). Datorită climei și vulcanului, portocalele au această culoare. Varza Kale nu crește direct pe pământ, ci cu ajutorul unui sistem hidroponic”, a adăugat Domnica.

Afacerea i-a oferit posibilitatea de a descoperi varietatea de legume și fructe care cresc în întreaga lume. „Când locuiam în Moldova nu știam mare lucru despre fructele și legumele exotice, dar de când am început această afacere, lucrurile s-au schimbat. În prezent, avem peste 800 de produse. Unul din aceste produse, mai specific de felul său, este fructul exotic importat din Africa sau Brazilia – Jackfruit, care are 10 kg. La fel este și Guanabana. Aceste două produse sunt extrem de delicioase”, a mai spus Domnica.

Au livrat și în Japonia

Fructele și legumele crescute de moldoveancă, pe tărâmul italian, au ajuns și pe continentul asiatic. „Fructele și legumele pe care le creștem au ajuns în toată Europa, inclusiv în Republica Moldova. Și nu doar. O parte a ajuns și în Japonia. Cele mai populare fructe și legume livrare sunt: guanabana, granadilla, rambutan, jackfruit și pitaya (fructul dragonului)”, a adăugat moldoveanca.

Domnica Popov, FOTO: arhiva personală
Domnica Popov, FOTO: arhiva personală

Totuși, atunci când este vorba de livrarea produsele peste hotare, există anumite reguli. „Fiecare fruct are capriciile sale, în special căpșunile și guanabana. Aceasta se transportă doar cu gheață”, a precizat Domnica.

Compania livrează fructe și legume proaspete și în restaurantele italiene din zonă. „În Parma livrăm la multe restaurante, dar în restaurantele din Chișinău, încă nu”, a precizat aceasta.

Nu au calculat cantitățile de fructe și legume livrate, dar Domnica Popov a spune că, în fiecare an, cifra crește. „Tot mai mulți înțeleg care sunt beneficiile unei alimentații corecte”, a spus ea. 

Moldoveanca se mândrește că produsele lor au fost fotografiate și plasate în cartea „Inside Biorganic’s Kitchen” a Tatianei Sterea.

Domnica Popov, FOTO: arhiva personală
Domnica Popov, FOTO: arhiva personală

Domnica Popov vrea să-și extindă afacerea și în Moldova. „Sigur că dorim să ne extindem, în special pe teritoriul Republicii Moldova. Vrem să bucurăm cât mai mulți moldoveni cu produsele noastre sănătoase și delicioase. Mai ales că pe timp de iarnă în R. Moldova este foarte greu să găsești fructe și legume proaspete, cum ar fi roșiile, castraveții, căpșunile, zmeura etc. 

Majoritatea acestor produse sunt importate din Spania sau Turcia, doar că nu au același gust ca cel din grădina mamei. Legumele și fructele pe care le crește și le livrează compania noastră nu conțin nitrați și am vrea să ajungă pe mesele la cât mai mulți consumatori din Moldova”, a mai spus femeia de afaceri.

Autor: Ana Sârbu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE