„Nu vă temeți de muzica clasică!”

1379
0
Marcel Lazăr, pianist, directorul proiectului Moldo Crescendo
Marcel Lazăr, pianist, directorul proiectului Moldo Crescendo

Pianistul Marcel Lazăr a revenit la Chișinău, dar nu știe pentru cât timp. Depinde de perspectivele care vor apărea aici

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Marcel Lazăr crede în forța culturii, a muzicii, de a încuraja oamenii, de a le aduce lumina pe chip, de a le oferi speranță. Tânărul muzician s-a născut la Chișinău, a studiat pianul la Liceul-Internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, apoi și-a continuat studiile la Cluj, Salzburg și București.

În 2015, împreună cu prietenii lui a inițiat proiectul Moldo Crescendo. Membrii formaţiei: Marcel Lazăr (pian), Vadim Grumeza (vioară), Dan-Iulian Druțac (vioară), Ionel Manciu (vioară), Anica-Dumitrița Vieru (vioară), Dumitrița Gore (vioară), Yuri Atvinovski (violă), Ian Psegodschi (violă), Radu Croitoru (violoncel), Constantin Borodin (violoncel).

„Scopul nostru este de a promova muzica de calitate, adevăratele valori culturale”, subliniază talentații muzicieni, ei au fondat și Festivalul de Muzică Clasică Moldo Crescendo. Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Moldo Crescendo a avut motto-ul „Cu pianul prin Chișinău”. Au fost prezentate cinci concerte în diferite locații pentru a populariza monumente de arhitectură, valori istorice, locuri frumoase din Chișinău.

Marcel Lazăr în studioul său, împodobit cu un covor țesut de bunica sa Maria
Marcel Lazăr în studioul său, împodobit cu un covor țesut de bunica sa Maria

Moldo Crescendo, un proiect al tinerilor muzicieni din Chișinău

„Cel mai important este că am deschis multor persoane ușile către muzica clasică. Una din prietenele mele mi-a zis că până nu demult, muzica clasică pentru ea era un tabu, dar, datorită mie, ea a descoperit-o din alt punct de vedere. Printre spectatorii noștri există oameni care sunt deja familiarizați cu muzica clasică, au anumite cunoștințe, dar sunt și din cei ce vin mai mult din curiozitate.

De fapt, ne dorim să aducem muzica clasică mai aproape de oameni, să o popularizăm. Nu trebuie să vă fie frică de muzica clasică, veniți s-o ascultați. Am organizat anul trecut un concert în parcarea de la centrul comercial Malldova, am adus acolo un pian, scaune și ne-am îmbrăcat în blugi, tricouri și ghete, cu scopul de a demonstra că muzicienii nu sunt niște oameni rigizi, în costume, ci oameni simpli, pe care îi poți vedea pe stradă și care nu au nimic „cosmic” în ei”, afirmă Marcel Lazăr.

Tineri muzicieni din formația Moldo Crescendo
Tineri muzicieni din formația Moldo Crescendo

Un turneu prin aziluri și orfelinate

La finele anului 2019, Moldo Crescendo a organizat un turneu la un orfelinat și la patru aziluri pentru bătrâni din R. Moldova. Șase muzicieni au luat un pian electric de vreo 80 kg, și-au luat viorile și au pornit mai întâi spre Cărpineni.

Sala de festivități a orfelinatului de la Cărpineni nu fusese deschisă din 2014, iar tinerii muzicieni au deschis-o, au fixat pianul pe scenă, pe un suport din lemn. Alături de Marcel Lazăr erau Dan-Iulian Druțac, revenit din Londra, unde își face studiile, precum și vioriștii Dan Lazăr, Lucian-Dominic Druțac, Alexandra Rotaru și pianista Inesa Oselschi, elevi la Liceul-Internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău.

Tinerii au mai mers la Azilul privat din Săseni, Călărași, precum și la azilurile din Șoldănești și Susleni, Orhei. Au interpretat piese clasice în fața bătrânilor și le-au dăruit fructe, portocale, cutii cu dulciuri, mănuși, ciorapi, electrocasnice din bani donați de oameni miloși.

„Doina arhivelor”, cu Marcel Lazăr

În ianuarie 2020, Marcel Lazăr a fost invitat la o ediție a emisiunii „Pur și simplu” de la Europa Liberă, tema acesteia fiind arhivele muzicale, digitizarea lor, condițiile de păstrare a materialelor etc. Descoperind un site cu materiale din expediții folclorice, Marcel a pornit în căutarea arhivelor de folclor din Republica Moldova. Astfel, a ajuns în mai multe locuri unde se păstrează câteva mii de benzi magnetice și manuscrise ce conţin creaţii populare culese începând cu anul 1946. Proiectul lui Marcel de la REL s-a numit „Doina arhivelor”.

Acum câțiva ani, am realizat un interviu cu Marcel Lazăr, pianistul încă mai învăța la Cluj, el îmi spusese atunci: „Împreună cu alți colegi care studiază peste hotare, ne vom întoarce în Republica Moldova. Ne-am propus să revenim și să contribuim la ridicarea nivelului cultural de acasă”.

Cine îi va susține pe tinerii muzicieni reveniți acasă?

La începutul lui 2020, l-am contactat pe Marcel rugându-l să-mi povestească despre activitatea sa din prezent, despre planurile pentru acest an. Iată ce mi-a răspuns: „Am revenit la Chișinău, dar nu știu pentru cât timp. Depinde de perspectivele care vor apărea aici. Sunt freelancer, încă nu intenționez să mă angajez nicăieri, eventual, o să dau ore de pian.

Manageriez proiectul pe care l-am fondat – Moldo Crescendo. În 2020, vor fi mai multe concerte, voi concerta cu Trio Moldo Crescendo la Chateau Vartely. Pe 23 februarie, voi susține la Sala cu Orgă un recital de pian solo, cu genericul „Concert pe întuneric”. Urmează alte proiecte care depind de finanțarea pe care o voi găsi”.

Muzică clasică de Dragobete

Așadar, duminică, de Dragobete, îl putem asculta pe Marcel Lazăr la Sala cu Orgă. El va interpreta următoarele piese: Preludiu și Fugă în Re Major de J. S. Bach, Sonata op. 1 de J. Brahms, Sonata op. 27 nr. 2 (Sonata Lunii) de L. V. Beethoven, Nocturne de F. Chopin ș.a. În cadrul „Concertului pe întuneric” se stinge lumina –  astfel sunt diminuați receptorii vizuali, iar publicul se concentrează pe cei auditivi.

Organizatorii ne îndeamnă să stingem telefoanele mobile, să ascultăm cu atenție muzica și „să plutim pe aripile imaginației”. Zilele acestea, Marcel se pregătește intens de concert, el repetă într-un studio amenajat „în pod”, bucurându-se de muzică și de culorile covorului țesut de bunica sa, Maria, din satul Cerlina, Ucraina. Să-i urăm mult succes pentru concertul de Dragobete!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE