Mihaela Noroc: „Ești frumoasă așa cum ești”

1902
0

Elle, RAI, SKY News au prezentat pe larg „Atlasul frumuseții”, transformându-l în cel mai mediatizat proiect artistic creat de un român, în zilele noastre

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Născută în 1985 la Chișinău, Mihaela Noroc s-a mutat la București împreună cu familia pe când avea șase ani. În 2013, fotografa a început un proiect inedit, „Atlasul frumuseții”, care a devenit unul de rezonanță internațională. A călătorit prin aproape 60 de ţări și a realizat prima ediţie a „Atlasului Frumuseţii”, care include 500 de portrete de femei din toată lumea, constituind un reper global în promovarea diversităţii culturale. Cartea-album a fost publicată în mai multe limbi.

Atlasul frumuseții conține 500 de portrete de femei din toată lumea

Mesajul pe care îl transmite omenirii Mihaela Noroc impresionează prin forța sa: „Ești frumoasă așa cum ești pentru că frumusețea nu ține cont de modă, rasă ori de statut social. Mai mult ca oricând, lumea are nevoie de un atlas al frumuseții. În vremuri ale urii și intoleranței, acest atlas omagiază dragostea, autenticitatea și frumusețea”.

Cartea-album „Atlasul frumuseții. Femeile lumii în 500 de portrete” de Mihaela Noroc a apărut în limba română la editura Humanitas, în 2017. Atlasul frumuseții este o emoționantă călătorie în imagini, cu povești de viață din toate colțurile lumii. În decurs de câțiva ani, acest atlas a devenit un adevărat fenomen online. Proiectul e urmărit de aproape un milion și jumătate de oameni pe rețelele de socializare și e prezentat des în media internațională.

Elle, RAI, SKY News au prezentat pe larg „Atlasul frumuseții”, transformându-l în cel mai mediatizat proiect artistic creat de un român, în zilele noastre.

Mihaela Noroc
Mihaela Noroc

Mihaela Noroc a călătorit în peste 60 de țări realizând fotografii pentru Atlasul frumuseții

Potrivit Mihaelei Noroc, prima fotografie din acest proiect a fost făcută în Ethiopia: „În perioada aceea, lucram în alte domenii, încercam pur şi simplu să-mi câştig existenţa, iar fotografia era mai degrabă un hobby. Tatăl meu e pictor şi încă din copilărie am fost atrasă de culori şi compoziţie. În liceu am primit de la el prima cameră foto şi aşa a început totul”.

Călătoria în Ethiopia a fost punctul de pornire al „Atlasului frumuseții”. A văzut oameni în mediul lor natural, a urmărit cu uimire viața unui trib: „Vedeam aceste lucruri în timp ce în marile noastre oraşe viaţa modernă era în plină desfăşurare. În acel moment m-am întrebat: dacă există atâta diversitate şi atâtea poveşti într-o singură ţară, oare ce o fi în restul lumii?”.

Cu această întrebare a început una dintre cele mai spectaculoase călătorii din istoria fotografiei. „În Afganistan am ajuns într-o zonă izolată, în coridorul Wakhan. Linia de război era foarte aproape, lucru care condamna acest loc la izolare. Oamenii trăiau acolo la fel cum trăiau strămoşii lor acum sute de ani, aşa că fotografia li se părea un miracol”, povestește Mihaela.

Noutatea nu i-a speriat însă, ea şi aparatul ei foto fiind invitaţi în toate casele pentru a face poze cu fiecare membru al familiei.

„În Coreea de Nord am fost mereu însoţită de un ghid local, la fel ca orice străin care se decide să viziteze această ţară. Dar am avut libertatea de a mă plimba pe străzi, de a interacţiona cu femeile de acolo, de a surprinde momente din traiul lor zilnic”.

După ce a interacţionat cu atâtea culturi, Mihaela Noroc a cercetat mai atent și frumuseţea României: „Frumuseţea României stă în milioane de chipuri, de poveşti, de locuri pe care uneori le ignorăm”.

 

Mihaela Noroc are rădăcini basarabene

Părinții Mihaelei Noroc, născuți în Republica Moldova, și-au făcut studiile la Chișinău. Iar bunicii ei materni, Natalia și Vasile Cociu, au trăit până în 1987 în satul meu natal, Antonești, aici au activat ca pedagogi, făcând parte din elita intelectuală a regiunii. Primii doi ani de viață Mihaela i-a petrecut, așadar, în Antonești, raionul Cantemir.

Am contactat-o pe Mihaela Noroc și ea mi-a mărturisit că-și amintește vag de Antonești: „Nu am foarte multe amintiri din satul Antonești pentru că bunicii s-au mutat de acolo când eram foarte mică. Îmi aduc aminte casa de acolo și grădina foarte mare. Mă duceam cu bunicul și luam ouăle de gâscă din cuibar, culegeam cu el harbuji și zămoși. De asemenea știu că Antonești era un sat frumos pe malul Prutului, bunicul îmi spunea multe povești interesante despre acel loc”.

Am mai întrebat-o dacă a fost în vizită la Chișinău, în ultimii ani, și iată ce mi-a răspuns: „Nu vin foarte des în R. Moldova, ultima oară am fost în vara anului 2017. Atunci am avut ocazia să și fotografiez femei ale căror portrete le voi publica în următoarea ediție a cărții. Am fost foarte plăcut surprinsă de naturalețea și căldura sufletească pe care le-am găsit în Moldova fotografiind pentru proiect”.

Cu mai bine de un an în urmă, Mihaela Noroc a devenit mamă. Fetiței sale i-a pus numele Natalia. Împreună cu micuța Natalia a fost deja în câteva țări, continuând lucrul asupra proiectului. Fotografa pregătește cea de-a doua ediție a „Atlasului frumuseții”. Ea mai are un vis: vrea să deschidă un muzeu al Atlasului Frumuseții, într-un oraș din România. Acest spațiu unic va cuprinde cele mai bune fotografii din proiect, printate la dimensiuni foarte mari, însoțite de poveștile lor. Muzeul va fi adresat atât comunității locale, cât și turiștilor care vizitează România.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE