Prima campioană, la 85 de ani

1187
0

Svetlana Şipilov activează în domeniul sportului de performanţă timp de peste 60 de ani – de altfel, ca şi în cel al pedagogiei –, în calitate de atletă remarcabilă (de șase ori campioană a republicii), iar în prezent ca antrenor-profesor de excepţie. La ai săi 85 de ani (s-a născut pe 5 februarie 1935 în Zaporojie, Ucraina) debordează de energie, este plină de viaţă şi voie bună.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Copilaşii o urmăresc la antrenamente cu mare luare aminte, asimilând cu aviditate fiecare gest, fiecare mişcare ce degajă supleţe, uşurinţă şi o eleganţă de invidiat. „Important e să faci totul cu dragoste faţă de copii, să te pătrunzi de simţirea lor. Doar astfel le vei capta atenţia, principala condiţie pentru cultivarea la discipoli a unui interes şi entuziasm nedisimulat faţă de gimnastica ritmică, o disciplină care este întruchiparea graţiei, inteligenței şi armoniei, dar și a unei voințe de nezdruncinat”, este de părere Svetlana Şipilov, conferențiar universitar la Catedra de Gimnastică în cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS).

Campioană la 19 ani

Svetlana Şipilov a stat la obârşiile gimnasticii ritmice în Basarabia… După absolvirea, în anul 1952, a școlii medii din Ismail, Ucraina, ea intră la Facultatea de Biologie a Universității de Stat din Chișinău (astăzi USM). Pasiunea pentru muzică și mișcare o determină să îmbrățișeze cu drag gimnastica ritmică, o disciplină apărută în anii ’40 și în plină afirmare.

În 1954, devine prima campioană a Moldovei, apoi câștigă titlul suprem și în 1955, 1960, 1961, 1964, 1965 la această probă pe cât de diafană, pe atât de complexă (conține cinci articole de echipament pentru diverse programe: măciuci, panglică, coardă, minge și cerc). Este de menționat că primul Campionat al URSS, ţară în care a fost fondat acest sport, s-a desfăşurat în anul 1948. La vârsta de 18 ani, în 1953, Svetlana Șipilov devine membră a selecţionatei Moldovei, în a cărei componență participă la competiții derulate în Uniunea Sovietică.

De mică a dat dovadă de un talent deosebit pentru dansuri. Armoniile și ritmurile muzicale o atrăgeau de când se ține minte. La secţia de dansuri populare și-a dezvoltat simţul ritmului şi al muzicii, niște calităţi pe care le-a însușit la modul superlativ și care au ajutat-o mult în cariera sportivă. În 1965, i se conferă titlul „Maestru de onoare al sportului”, pentru realizările obținute la cele mai prestigioase turnee de gimnastică ritmică existente atunci. Mult mai târziu, abia în 1984, această disciplină sportivă va obține statutul de probă olimpică.

O dinastie de sportivi

Călcând cu pași victorioși pe traseul sportului de performanță, reușește să exploreze și domeniul antrenoriatului, unul ce reclamă, de asemenea, dedicație și spirit de sacrificiu. Primele lecţii de gimnastică ritmică le oferă la vârsta de doar 19 ani, specialiștii de forță în această materie fiind numărați pe degete.

Odată cu încheierea carierei sportive, devine antrenor-profesor. Și cum obișnuia în calitate de atletă să-și cizeleze programele până la un nivel desăvârșit de măiestrie, aceeași atitudine plină de o minuțiozitate ce caută perfecțiunea o are față de cultivarea la discipolii proprii a iubirii față de manifestarea artistică, precum și a spiritului de învingător. A educat 11 maeștri ai sportului, acordându-i-se medalia „Veteran al Muncii” (1984) și titlul „Eminent în educaţie din RSSM” (1985).

Iar opera desăvârșită a Svetlanei Șipilov o constituie urmașii, cărora le-a altoit simțul omeniei și demnității, responsabilității și devoțiunii față de cauza îmbrățișată. Iar una din cele trei fiice ale ei, este vorba de Olga Aftimiciuc, a pășit pe urmele profesionale ale mamei, devenind maestru al sportului la gimnastică ritmică, doctor în pedagogie și conferenţiar universitar la Catedră de gimnastică din cadrul USEFS. Mai mult, și fiica Olgăi, nepoata Svetlanei Șipilov – Varvara Poleacov, a escaladat culmile aceleiași probe sportive, este maestru al sportului și antrenor-profesor.

Spectrul științifico-practic

Preocupările neobosite ale distinsei doamne Svetlana Șipilov față de aspirațiile tinerelor generații și de viitorul societății și-au găsit exprimarea în peste 140 de articole științifice (din sfera sportului: „Ritmica muzicală şi gimnastica artistică”, „Educaţia ritmico-muzicală”), recomandări metodice, materiale didactice („Gimnastica pentru femei”, „Educaţia fizică pentru clasele I-XII: Ghid metodic pentru profesori”, coautori – T. Grimalschi, O. Aftimiciuc, I. Carp, C. Ciorbă), manuale („Educaţia fizică în cl. I-II, coautor – I. Boian).

De asemenea, spectrul îndeletnicirilor științifice ale domniei sale vizează metodologiile desfăşurării lecţiilor de fitness. În plus, organizează diferite activități extracurriculare. În perioada 1973-2000, a fost antrenor de gimnastică ritmică sportivă la naționala Moldovei. În paralel, a activat în calitate de antrenor de gimnastică ritmică (de fortificare, 1985-1992) și sport aerobic (2000-2006); a fost secretar executiv al Federaţiei „Aerobică şi Shaping” (1999-2006).

Însă principala sa preocupare rămân copiii, cu precădere cei de 10-17 ani, pe care îi inițiază în tainele gimnasticii ritmice. De fapt, le descoperă secretele unui tărâm mirific în care îi introduce cu o pietate profundă și căruia i s-a dedicat cu o fidelitate copleșitoare, de o însuflețire capabilă să creeze destine și să inspire generații.

Turneul Invită Svetlana Şipilova – o festivitate de suflet

În fiecare an, începând cu 2013, la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport are loc Turneul internațional de gimnastică ritmică Invită Svetlana Şipilov, dedicat venerabilei omagiate, cu peste 100 de participanți din România, Ucraina și alte țări. Și în acest an, pe 5 februarie, chiar de ziua de naștere a redutabilei atlete, festivitatea a excelat prin feeric, inedit și numere demonstrative de excepție.

De remarcat că inaugurarea primei ediții a acestui Festival, devenit între timp tradițional, a fost prilejuită împlinirii a 60 de ani de activitate profesională a Svetlanei Şipilov. Pe drept cuvânt, acest festin al sportului și spiritului de comuniune este întruchiparea venerației și respectului pe care îl poartă contemporanii unei personalități de un profesionalism exemplar, de o modestie și sinceritate cuceritoare, personalitate constituită într-un veritabil model pentru generațiile în formare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE