Se sparg sacoșele lui Șor

698
0
Sursa foto: Radio Europa Liberă Pungi cu bani și rețineri în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor

Ce se va întâmpla cu deputații „Șor” dacă formațiunea va fi declarată neconstituțională

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 9 noiembrie, propunerea de verificare a constituționalității Partidului Politic „Șor”. În acest context, „Gazeta de Chișinău” a întrebat experți în drept constituțional, dar și politologi, despre ce îi așteaptă pe deputații „Șor” în cazul în care formațiunea lor va fi declarată neconstituțională.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Politic „Șor”. Despre aceasta ministrul a anunțat la începutul săptămânii curente. Potrivit ministrului, la formularea sesizării s-au luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția.

Sergiu Litvinenco spune că în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

„Și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității. În conformitate cu prevederile Constituției, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității şi independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Deja miercuri, 9 noiembrie, propunerea ministrului a fost introdusă pe ordinea de zi a Guvernului și aprobată de către cabinetul de miniștri.

La o zi după aceasta, Curtea Constituțională a restituit sesizarea privitor la verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”, pentru lichidarea neajunsurilor. „Examinând respectarea, în prezenta cauză, a condițiilor de formă a unei sesizări, la etapa primirii acesteia, stabilite de articolul 39 din Codul jurisdicției constituționale, Președintele a constatat că sesizarea a fost depusă ca urmare a adoptării Hotărârii Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022. Condițiile intrării în vigoare a Hotărârilor Guvernului sunt stabilite de articolul 102 alin. (4) din Constituție. Acest articol prevede că «Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de Prim-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Nepublicarea atrage inexistența hotărârii sau ordonanţei»”, scrie într-un comunicat al Curții Constituționale.

În această cauză, la etapa primirii sesizării, Președintele a observat că Hotărârea Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022 prin care a fost aprobată sesizarea Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității Partidului Politic „Șor” nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. „Având în vedere că nepublicarea hotărârii în discuție atrage inexistența sa, Președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă stabilite de articolul 39 alin. (2) lit. f) din Codul jurisdicției constituționale. Din acest motiv, Președintele a dispus să se restituie sesizarea, în vederea lichidării neajunsurilor”, se mai menționează în comunicat.

 

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul „Șor” pe parcursul ultimilor șase ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Este o chestiune de timp până când PP „Șor” va fi interzis

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, analistul politic Laurențiu Pleșca a spus că este o chestiune de timp până când Partidul Politic „Șor” își va pierde dreptul de a activa oficial ca un actor politic pe scena politică moldovenească.

„Mai mult decât atât, acest partid contribuie la instaurarea anarhiei și distrugerea ordinii de drept a Republicii Moldova prin finanțarea ilegală a unor acțiuni de protest cu o sursă a mijloacelor financiare îndoielnică și nu oricând, dar în momentul în care la hotar avem un război în desfășurare, iar în țară este decretată stare de urgență. Nu este de mirare că aceste proteste sunt transmise pe larg și cu o intensitate sporită doar de către presa de stat a Federației Ruse, aceasta este desigur doar o parte a războiul hibrid îndreptat împotriva Republicii Moldova, pentru că un stat problematic la graniță cu Ucraina nu poate face altceva decât să complice situația în regiune, mai ales având în vedere că Moldova și Ucraina se află într-o interdependență în momentul de față”, a menționat expertul.

Totodată, politologul amintește că, prin Legea 294 din 2007 referitoare la partidele politice, Articolul 3, pot fi interzise acele partide care prin activitatea lor militează împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale a ţării, valorilor democratice şi ordinii de drept a Republicii Moldova, utilizează, pentru realizarea scopurilor lor, mijloace ilegale sau violente, incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei.

„Or Partidul Politic „Șor” se încadrează întocmai celor descrise în lege și prin urmare Ministerul Justiției are tot dreptul de a cere judecătoriei și dizolvarea partidului odată ce acesta este declarat neconstituțional. Cât despre deputații Șor, aceștia sunt desigur beneficiari și promotori ai intereselor străine, poziție preluată surprinzător de la Partidul Socialiștilor, proiect politic care cu ardoare se încearcă a fi reinventat. Rămâne de văzut în sfârșit o decizie a Curții Constituționale pe care societatea o așteaptă demult și care a fost tărăgănată din păcate din lipsa suficientă de probe, argument care se resimte în mai multe dosare anticorupție de rezonanță”, a subliniat Laurențiu Pleșca.

Ce se va întâmpla cu deputații „Șor”

Expertul în drept constituțional Alexandru Arseni precizează că declararea neconstituționalității unui partid ține de competența Curții Constituționale.

„Aici se aud probe despre ceea ce a încălcat partidul ca element al sistemului politic. Și dacă va fi declarat neconstituțional, partidul va fi radiat din registrul partidelor politice, cu toate consecințele respective: dizolvarea partidului, achitarea datoriilor etc.”, a menționat expertul, pentru „Gazeta de Chișinău”.

Referitor la deputații „Șor”, care sunt mandatați și numirea cărora a fost validată de către Curtea Constituțională, continuă să-și exercite mandatele în serviciul poporului, spune Alexandru Arseni.

„Una dintre garanțiile constituționale ale mandatului reprezentativ este irevocabilitatea lui. Mandatul poate fi întrerupt doar în cazuri strict determinate și prevăzute de legea cu privire la statutul deputatului și de regulament, în fiecare caz în parte. Astfel, dacă partidul va fi declarat neconstituțional, cei șase deputați vor rămâne deputați independenți, dacă pe parcurs Procurorul General nu va înainta la Parlament demersul pentru ridicarea mandatelor. Și chiar dacă vor fi ridicate mandatele la toți șase deputați „Șor”, lista formațiunii rămâne în vigoare și vor veni în Parlament următorii de pe listă”, a subliniat expertul.

Cei de la „Șor” au venit cu o reacție după ce ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității formațiunii. Astfel, PP „Șor” susține că intenția de a scoate formațiunea în afara legii „este încă un abuz grav”.

„Formațiunea noastră a fost constituită în baza dreptului la libera asociere, o valoare sacră a democrației, consfințită în Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Partidul „Șor” reprezintă astăzi principala forță de opoziție și o parte importantă a societății noastre. Interzicerea lui înseamnă lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie, adică exact ceea ce invocă guvernarea PAS. Tocmai regimul Maiei Sandu, prin scoaterea în afara legii a Partidului „Șor”, încalcă flagrant art. 41 din Constituție prin faptul că elimină pluralismul politic și, respectiv, încalcă principiile statului de drept”, se menționează într-un comunicat al Partidului.

„Gazeta de Chișinău” precizează că următoarea etapă este sesizarea Curții Constituționale, care va decide în baza probelor și argumentelor constituționalitatea Partidului Politic „Șor”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE