Lichidarea Partidului „Șor”, ușor de spus, greu de făcut

856
0

Partidul „Șor” este o formațiune politică parlamentară și o eventuală lichidare a acesteia ar fi o premieră pentru Republica Moldova cu consecințe imprevizibile

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O eventuală lichidare a Partidului „Șor” este ușoară din punct de vedere juridic datorită probelor pe care le-au depistat procurorii, dar este complicată din punct de vedere politic, în opinia experților, din cauza că această formațiune este una parlamentară și ar putea să aibă un impact asupra democrației moldovenești.

Directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a declarat că Partidul „Șor” riscă să fie lichidat din registrul partidelor politice în cazul demonstrării finanțării formațiunii din surse obscure.

Articolul 181 vorbește despre sancțiuni, este vorba de privațiune de libertate, pe un termen de până la cinci ani, pentru persoane fizice, iar în cazul partidului – de lichidarea persoanei juridice. Asta este sancțiunea prevăzută”, a declarat Rusu în cadrul unei emisiuni la postul TVR Moldova.

Procurorul responsabil de comunicare cu presa al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, consideră că este „prematur” să se vorbească despre lichidarea acestei formațiuni politice.

Mai întâi, trebuie colectate probe concludente, apoi finalizată urmărirea penală și expedierea dosarului în judecată. Pe moment, procurorii administrează probatoriul. Nu putem vorbi pe moment despre acest lucru deoarece se încalcă principiul de prezumție de nevinovăție”, a spus Mariana Cherpec pentru „Gazeta de Chișinău”.

Obiectivele formațiunii la apariție

Trecutul Partidului „Șor” urcă în istoria recentă a Republicii Moldova, și anume în perioada guvernării oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc.

Mai exact, această formațiune a apărut pe scena politică în iunie 2016, după ce fugarul Ilan Șor a preluat partidul „Ravnopravie” al rusofilului Valeri Klimenko. Însuși Klimenko a devenit președinte de onoare al formațiunii, păstrându-și calitatea de membru în conducerea formațiunii.

Pe 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și șase luni de închisoare pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere în același dosar „Jaful secolului”.

Însă din moment ce sentința nu este executorie, Șor s-a înscris în cursa pentru parlamentarele din februarie 2019 și chiar a primit un certificat de integritate eliberat de Autoritatea Națională de Integritate. În iunie 2019, după pierderea puterii de către Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor a fugit în Israel, iar acum autoritățile moldovenești încearcă să obțină extrădarea acestuia.

Dosarele deputaților „Șor”

La apariția sa, acest partid a avut drept obiectiv să rupă din electoratul socialiștilor și, totodată, să fie la cheremul lui Plahotniuc, al forțelor oligarhice. Partidul „Șor” este foarte bine instituționalizat prin magazinele sale sociale etc.”, susține comentatorul politic Ion Tăbârță.

Procuratura Generală a obținut ridicarea imunității parlamentare a următorilor deputați ai formațiunii – Petru Jardan, Denis Ulanov și Ilan Șor. În cazul lui Ilan Șor, imunitatea a fost ridicată în mai multe dosare.

În paralel, au dosare foști deputați și actuali membri ai formațiunii – Serghei Sîrbu, Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc.

Recent, a fost pusă în arest preventiv și vicepreședinta partidului, Marina Tauber, pentru falsificare a raportului financiar al formațiunii și pentru acceptarea finanțării Partidului „Șor” de un grup criminal organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului „Șor” pentru semestrul I al anului 2022.

Aspecte complicate

Comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că problema lichidării Partidului „Șor” consistă în două aspecte: juridic și politic.

Faptul că Partidul „Șor” încalcă legislația cu privire la finanțarea partidelor politice trebuie probat foarte bine. Și eu sunt sigur că acest lucru nu este complicat de demonstrat dacă procurorii își vor face foarte bine treaba”, a afirmat Tăbârță.

În același timp, în opinia sa, lucrurile se complică atunci când este vorba de consecințele politice ale lichidării acestei formațiuni.

Acest partid, cu toate defectele sale și încălcările admise, este parlamentar. Pentru acest partid au votat aproximativ 100.000 de cetățeni din Republica Moldova, circa 10% din electorat. Faptul că în afara legii vor scoate un partid parlamentar în premieră pentru Republica Moldova va avea cu certitudine un impact asupra democrației moldovenești”, a relevat el.

După spusele expertului, apar o serie de întrebări complicate la care este dificil să cauți pe moment răspunsuri.

Ce va fi cu fracțiunea parlamentară? Va fi și ea interzisă? Și atunci parlamentul se reduce la 93-94 de deputați. Vom avea divizarea fracțiunii parlamentare de partidul propriu-zis. Și acești deputați vor rămâne independenți. Se vor organiza într-un grup parlamentar? Să lichidezi fracțiunea parlamentară trebuie să recunoști că în alegerile parlamentare din 2021 nu au fost depistate încălcări, cel puțin, din punct de vedere juridic. Cele 10% din electorat, dacă va rămâne fără reprezentare politică, vor migra. Și atunci apare întrebarea: Unde? Spre PSRM, PCRM?”, s-a întrebat el.

Pentru observatorul politic Cornel Ciurea o eventuală lichidare a Partidului „Șor” reprezintă un „voluntarism politic” și va declanșa „ciclul răzbunărilor” în politicul moldovenesc, la fel ca în „Romeo și Julieta”.

Peste o anumită perioadă, însuși PAS ar putea să se pomenească într-o situație similară”, a estimat Ciurea.

După arestarea Marinei Tauber, președintele formațiunii Ilan Șor a avut o intervenție pe o rețea de socializare în care a spus că descinderile sunt „o agonie a guvernării” PAS și a făcut apel la coeziune.

Fac un apel la membrii Partidului „Șor”, care, în prezent, sunt peste 75.000. Astăzi se încearcă să ne sperie, să ne intimideze, să ne amenințe, să facă percheziții ieftine, show-uri televizate. Luptăm pentru a ne salva țara de acești păduchi, care au infestat-o”, a spus Șor.

Cei 75.000 de membri ai formațiunii ar putea să fie persoanele care și-au făcut carnete ca să poată face cumpărături în magazinele „Șor”.

Acum Partidul „Șor” are toate datele personale ale acestor oameni”, a subliniat expertul.

Ce au declarat procurorii

Pe 21 iunie, în urma unor ample percheziții, Procuratura Anticorupție a informat că Partidul „Șor” ar fi fost finanțat de banii unui grup criminal care ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută.

Potrivit probelor administrate în dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste”, se menționa într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție.

Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.”

Oamenii legii au stabilit mai multe episoade în care, în prima jumătate de an, Partidul „Șor” ar fi efectuat plăți în valoare de 600.000 de euro, în timp ce cheltuielile raportate erau de puțin peste 228.000 de lei.

Din aceleași surse de proveniență infracțională ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului, în valoare 100.000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale”, se mai menționează în sursa citată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE