La Geneva, secretarul de stat, Vladimir Cuc, a reiterat îngrijorările în legătură cu situația drepturilor omului în regiunea transnistreană

303
0

Secretarul de stat, Vladimir Cuc, a participat la reuniunea segmentului de nivel înalt al celei de-a 55-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care se desfășoară la Geneva.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În intervenția sa, secretarul de stat s-a referit la războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care deja de doi ani are consecințe dramatice pentru poporul ucrainean. Oficialul moldovean a menționat că Republica Moldova continuă să fie solidară cu Ucraina oferind ajutor umanitar, politic și diplomatic țării vecine, precum și oferă adăpost refugiaților ucraineni.

În plan extern, Republica Moldova participă la eforturile internaționale de creare a mecanismelor de tragere la răspundere a celor implicați în săvârșirea crimelor de război, s-a alăturat Registrului Daunelor cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, apreciază activitatea Comisiei Independente de Anchetă în Ucraina, care activează sub egida Consiliului pentru Drepturile Omului.

Secretarul de stat a reiterat îngrijorările în legătură cu situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, în mod special restricționarea libertății de exprimare. Diplomatul moldovean a subliniat că autoritățile monitorizează atent situația școlilor cu predare în grafie latină. În context, a fost făcut apel către autoritățile ruse de a executa hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauzele provenite din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Vladimir Cuc a menționat că autoritățile Republicii Moldova vor continua să implementeze angajamentele în domeniul drepturilor omului, un pilon important al procesului de aderare la UE. Politicile Guvernului în acest sens vor fi prezentate în următoarea ediție a Planului Național de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului, aflat la etapa finală de coordonare.

Menținăm că segmentul de nivel înalt al sesiunii a 55-a a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului se desfășoară  în perioada 26-28 februarie curent, întrunind la Geneva oficiali din întreaga lume, printre care Secretarul General ONU António Guterres, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului Volker Turk, miniștri de externe, și înalți demnitari de stat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE