FOTO// Fabulele lui Alecu Donici traduse în culori de pictorul-ilustrator Nicolae Curoșu

665
0
În imagini: Aspecte de la vernisarea expoziției. Fotografii de Nadejda Roșcovanu

Ieri, 24 ianuarie 2024, în zi de mare sărbătoare națională, când întreaga suflare românească celebrează Unirea Principatelor Române, supranumită și Mica Unire, la Muzeul Național al Literaturii Române a avut loc un eveniment deosebit – vernisarea expoziției cu genericul „Boul cuminte, vulpea diplomată și ceilalți de la Donici…”. Expoziția cuprinde 48 de ilustrații în acuarelă cu personaje din fabulele lui Alecu DONICI, realizate de pictorul-grafician Nicolae CUROȘU.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Nicolae CUROȘU (n. 30 iulie 1963, Chișinău, Republica Moldova) este pictor specializat în grafică de carte și grafică de șevalet. Absolvent al Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău (1982), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova (din 1997). În prezent este custode superior la Muzeul Național al Literaturii Române, Chișinău.

Expoziția a fost deschisă de către doamna Maria Șleahtițchi, dr. habil., directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, moderatoarea evenimentului, care a spus, printre altele, că Nicolae Curoșu nu este doar un pictor talentat, ci și un Om de mare omenie: hapsân în muncă, săritor la nevoie, generos, – Om pe care te poți bizui oricând și în orice împrejurare. Înainte de a invita la microfon specialiști în artele plastice, pictori bine cunoscuți, prieteni și colegi ai omagiatului, doamna Maria Șleahtițchi a ținut să amintească faptul că în  Muzeul Național al Literaturii Române se păstrează ediția Princeps a  Fabulelor lui Alecu Donici (Iași, 1840), precum și alte ediții rare ale operei fabulistului, parte dintre care au fost expuse în cele două vitrine orizontale ce întregesc expoziția.

Rând pe rând, în fața audienței au vorbit pictorii Alexei Colâbneac, Ion Moraru, Anatol Rurac, scriitorul-muzeograf Victor Vasilache, cu toții îndemnându-l pe Nicolae Curoșu să persevereze în ilustrarea fabulelor lui Alecu Donici și, în viitor, să le adune într-o carte-album, în care să intre toate cele peste 100 de fabule, însoțite de poemele grafice ale pictorului. Ar fi o mare realizare și o mare bucurie mai cu seamă pentru copii, care receptează mai ușor literatura, când aceasta este însoțită de imagini.

Expoziția va putea fi vizitată în Sala roz a MNLR până pe 26 martie 2024.

Veronica BOLDIȘOR, muzeografă, MNLR

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE