Vânătoarea de la Hîncești// Șeful IPM: „Un inspector de mediu nu poate fi și vânător. Eu cred că n-o sa mai avem niciun vânător la IPM”

627
0
Şeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), Ion Bulmaga

Cazul inspectorului de mediu rănit la vânătoare a adus în actualitate subiectul compatibilităţii funcției de inspector cu ocupația de vânător, potrivit ecopresa.md.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei citate, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), Ion Bulmaga, a solicitat să-i fie prezentată o listă a tuturor inspectorilor de mediu care practică vânătoarea. Aceştia, potrivit lui, vor trebui să aleagă pe viitor: ori practică în continuare vânătoarea şi renunţă la activitatea de inspector de mediu, ori rămân inspectori de mediu şi nu mai participă la vânătoare.

„Eu cred că n-o sa mai avem niciun vânător la IPM”, a declarat Ion Bulmaga pentru ecopresa.md. Bulmaga a povestit că anterior le-a mai pus această condiţie inspectorilor de mediu care practicau vânătoarea, dar „se vede că nu toţi au renunţat” la aceasta.

„În opinia mea, este incompatibil ca un inspector de mediu să fie şi vânător”, a spus el.

Bulmaga a afirmat că printre angajaţii aparatului central al IPM nu sunt vânători.

Potrivit lui, practicarea vânătorii şi funcţia de inspector de mediu nu constituie „conflict de interese” conform cadrului legal. La angajarea în funcţie, inspectorilor de mediu nu li se cere în mod oficial să nu mai participe la vânătoare.

Ion Bulmaga a informat că Inspectoratul pentru Protecția Mediului a pornit o anchetă internă pe cazul rănirii la o vânătoare de mistreţi a șefului subdiviziunii teritoriale a Inspectoratului pentru Protecția Mediului Hâncești, Vasile Moraru.

Bulmaga a precizat că vânătoarea s-a desfăşurat „în afara orelor de serviciu”, pe un teritoriu al „fondului cinegetic privat”, în cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură Hîncești-Silva, Ocolul Silvic Bozieni, Cantonul Silvic nr. 8. Trupul de pădure a fost arendat în scopuri de gestionare cinegetică către S.R.L. „Vila Vânătorului”.

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Ion Bulmaga, susține că „vânătoare în cauză s-a desfășurat în condiții legale, având la bază regulile stricte de gestionare a fondului forestier arendat.

Vasile Moraru se află la spital, iar doi participanţi la vânătoare au fost reţinuţi.

Menționăm că incidentul a avut loc duminică, 14 ianuarie, în extravilanul localității Caracui, din raionul Hâncești.

Potrivit Poliţiei, bărbatul rănit (Vasile Moraru, 34 de ani) a fost transportat de urgență la spitalul raional Hâncești pentru îngrijiri medicale. Acum este în stare conştientă.

Cei 17 participoanți la vânătoare sunt rude între ele. Se spune că Moraru a organizat vânătoarea de mistreți.

Toţi cei 17 bărbați deţineau legal armele de vânătoare şi aveau carnete de vânător. După incident, toate armele au fost ridicate, iar două persoane au fost reținute. Deşi Moraru a declarat că s-a rănit accidental, polițiştii şi procurorii studiază toate circumstanțele şi „examinează și alte versiuni”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE