Un cetățean străin, deferit justiției pentru contrabandă

389
0

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui cetățean străin, în comiterea infracțiunilor de comntrabandă, informează Procuratura Anticorupție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei citate, urmărirea penală pe acest caz a fost pornită în luna martie 2023, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție.

Temei la pornirea urmăririi penale au fost materialele administrate de către ofițerii de investigații din cadrul acestei instituții.

În urma acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație efectuate în comun cu ofițerii CNA și SIS, s-a constatat că, inculpatul, într-o perioadă de timp nedeterminată, dar nu mai târziu de 22 ianuarie 2023, aflându-se în afara teritoriului Republicii Moldova, urmărind scopul obținerii unor beneficii financiare pe teritoriul Ucrainei, urmare a convertirii hrivnelor la un preț mai avantajos decât cel de procurare de pe teritoriul Republicii Turcia, a decis introducerea acestor mijloace financiare pe teritoriul R. Moldova, cu ulterioara scoatere prin contrabandă.

În acest scop, în perioada în perioada 22 ianuarie 2023-04 martie 2023, respectivul a introdus în Republica Moldova din Republica Turcia, mijloace financiare în sumă de 84.386.000,00 UAH, care, ulterior, au fost scoase prin contrabandă și introduse pe teritoriul Ucrainei.

Totodată, la 6 mai 2023, în circumstanțe identice, acesta urma să scoată prin contrabandă hrivne ucrainești în proporții deosebit de mari, dar din motive independente de voința sa, fapta infracțională nu a fot realizată, fiind reținut de către angajații CNA.

Mijloacelor băneşti în valoare de 16.595.000,00 hrivne, depistate şi ridicate în cadrul percheziţiei, cu suportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, au fost puse sub sechestru în vederea confiscării speciale.

Cauza a fost expediată instanței pentru soluţionare potrivit cerinţelor prevăzute de art.508 – 509 din Codul de procedură penală, în procedura acordului de recunoaștere a vinovăției, or persoana a recunoscut integral vina în comiterea faptelor incriminate.

În cazul acceptării de către instanță a acordului de recunoaștere a vinei, inculpatului i se va stabili pedeapsă conform prevederilor art.80 alin.(1) din Codul penal (limitele pedepsei se reduc cu o treime), iar mijloacele bănești în sumă de 16.595.000, 00 UAH, în conformitate cu prevederile art.106 din Codul penal și art.162 alin.(1) pct.4) din Codul de procedură penală, urmează a fi confiscate în beneficiul statului.

PA informează că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE