Asociația Forța Fermierilor solicită o întâlnire urgentă cu noul guvernator al BNM

405
0

Asociația Obștească „Forța Fermierilor” solicită o întâlnire presantă cu noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Anca-Dana Dragu, „în vederea identificării prompte pentru agricultori, care se află în incapacitate de plată, a soluțiilor care țin de competența Băncii Naționale a Moldovei”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Într-o scrisoare adresată actualului guvernator al BNM, A.O. „Forța Fermierilor” scrie că, în ultimii doi ani, sectorul agrar național a fost grav afectat de multiple crize, iar astăzi mulți dintre fermieri au întârzieri  la achitarea creditelor bancare.

„În 2022-2023, sectorul agrar național a fost grav afectat de multiple crize, generate de război din Ucraina, precum și de calamitățile naturale, perioadă în care practic nu am avut parte de careva acțiuni de ajutor din partea autorităților de stat, spre deosebire de alte țări din Europa de Est. Prin urmare, în prezent sute de fermieri au întârzieri la achitarea creditelor bancare”, se menționează în scrisoare.

Totodată, A.O. „Forța Fermierilor” menționează că fostul guvernator al BNM, Octavian Armașu, a refuzat să aibă un dialog pe marginea soluțiilor pentru agricultori, care se află în dificultate de plată față de sistemul bancar.

„Dorim să atragem atenția că în tot portofoliul de creditare, agricultura reprezintă doar circa 5%. Nu putem să nu menționăm faptul că reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” în toată perioada menționată a avut și mai multe întâlniri cu reprezentanții partenerilor externi, atât în Republica Moldova, cât și în Bruxelles. Am avut întrevederi cu deputații din Parlamentul European, inclusiv cu fostul comisar european pe agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș, care este gata să contribuie la atragerea mai multor fonduri de sprijin financiar pentru salvarea sectorului agrar din R. Moldova în contextul consecințelor pe care le suportă țara din cauza războiului din Ucraina. Doar că pentru aceasta e nevoie de poziția mult mai activă din partea autorităților din Republica Moldova”, se mai spune în scrisoare.

Amintim că în luna noiembrie curent, agricultorii din mai multe raioane ale republicii au protestat cu tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii au înaintat autorităților mai multe revendicări.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE