Noi investiții europene pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Sud. Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea a 128 km de cale ferată care sunt într-o stare nesatisfăcătoare 

375
0

Uniunea Europeană și Banca Europeană pentru Investiții oferă 53,2 milioane de euro pentru reabilitarea coridorului feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari. Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea a 128 km de cale ferată care sunt într-o stare nesatisfăcătoare – generează riscuri pentru circulația feroviară și poate perturba funcționarea lanțurilor logistice regionale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest context, Guvernul a aprobat inițierea negocierilor şi aprobarea semnării Contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții. Suma alocată include 41,2 milioane euro ca un împrumut pe 30 de ani la condiții avantajoase din partea BEI și un grant de 12 milioane euro din partea Uniunii Europene.

Tronsonul care urmează a fi reabilitat asigură legătura feroviară cu mediul industrial situat în nordul și centrul Republicii Moldova, zonele libere economice din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău, precum și exportul, importul și tranzitul mărfurilor din România și Ucraina.

De asemenea, acesta face legătură cu coridorul feroviar Căinari – Cimișlia – Basarabeasca – Giurgiulești, fiind utilizat inclusiv pentru logistica mărfurilor transportate în porturile dunărene și cele de la Marea Neagră.

Implementarea proiectului va aduce mai multe beneficii privind micșorarea duratei curselor feroviare, creșterea cotei de piață a transportului feroviar de mărfuri de mare tonaj și a celui de gabarit, micșorarea sarcinii asupra infrastructurii rutiere, reducerea gradului de uzură a drumurilor și sporirea nivelului de siguranță în traficul rutier.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE