FOTO// Registrul monumentelor ocrotite de stat, mai bogat cu opt elemente noi

535
0

Executivul a dispus, astăzi, atribuirea statutului de monument de categorie națională mai multor bunuri imobile. Totodată, unele înscrisuri din Registrul monumentelor au fost corectate, iar altele excluse.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cele opt elemente noi, înscrise în Registrul monumentelor, sunt: Sediul Academiei de Științe a Moldovei din mun. Chișinău; Conacul Cristi-Korotnev din s. Lupa-Recea, r-nul Strășeni; Clădirile Școlii de Meserii (bloc de studii, ateliere), Grajdul pentru cai al fostului conac Macarov-Mavrocordat, Moara cu motor și Podul de piatră din s. Corbu, r-nul Dondușeni; Cimitirul evreiesc din s. Vadul-Rașcov, r-nul Șoldănești, și Biserica „Sfântul Ilie” din s. Albota de Sus, r-nul Taraclia.

Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, Registrul monumentelor s-a îmbogățit cu aceste noi înscrisuri la sugestia cercetătorilor, dar și datorită interesului turistic față de ele.

„Prin înscrierea în Registru, vom păstra autenticitatea lor și le vom pune mai bine în valoare. Sunt elemente importante ale patrimoniului cultural-istoric național, iar astfel accentuăm însemnătatea lor pentru circuitul vieții cotidiene, sporim interesul turistic și contribuim la dezvoltarea durabilă a economiei”, a menționat ministrul Culturii.

Modificările adoptate mai vizează corectarea înscrisului eronat al denumirii bisericii din s. Cuhnești, r-nul Glodeni.

Aceasta a fost cunoscută ca „Adormirea Maicii Domnului”, pe când denumirea istorică corectă, demonstrată este „Nașterea Maicii Domnului”. De asemenea, au fost excluse înscrisurile eronate de la pozițiile 1063 (biserica de lemn din s. Albinețul Vechi, r-nul Fălești, care nu a existat în această localitate) și 403 (biserica din s. Giurgiulești, r-nul Vulcănești). Menționăm că biserica de cărămidă „Sf. Gheorghe” a funcționat aici până în 1948, când a fost închisă de autoritățile sovietice și, în anii ’50, demolată. Astfel, în 1993, în Registrul monumentelor a fost inclusă informația despre un bun care, de facto, nu mai exista.

Autoritățile publice locale, proprietarii, gestionarii bunurilor imobile au fost informați de către Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) despre demararea procesului de înscriere/modificare în Registrul monumentelor a acestor bunuri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE