Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor beneficia de locuințe gratuite. 80 de apartamente vor fi transmise cu titlu gratuit

413
0
Cernobîl

Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl vor beneficia de locuințe. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de deputați.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

PROIECTUL reglementează modul de transmitere, cu titlu gratuit,  a 80 de apartamente din blocul locativ situat în municipiul Chișinău, strada Alba Iulia nr. 91/3, construit în vederea asigurării cu spațiu locativ a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl.

Pentru construcția respectivului imobil au fost alocate treptat din bugetul de stat 67 de milioane de lei.

Pentru a beneficia de o locuință, solicitantul va trebui să întrunească cumulativ mai multe cerințe, printre care: să fie cetățean al Republicii Moldova; să dețină legitimația de participant la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, eliberată de către organul administrativ-militar; să nu dețină în proprietate/proprietate comună în devălmășie, atât în țară cât și peste hotare, o locuință, un teren pentru construcții sau o casă construită în întovărășirile pomicole. În aceeași ordine de idei, vor putea solicita o locuință persoanele care nu au beneficiat de susținere din partea statului, a autorităților administrației publice centrale sau locale, ori prin intermediul proiectelor realizate de stat, la procurarea sau construcția locuinței, conform legislației; nu a înstrăinat sau donat o locuință obținută după anul 1986, precum și nu a participat la privatizarea locuințelor, terenurilor pentru construcție, caselor cooperatiste, obținute anterior de la stat.

Dosarele solicitanților vor fi examinate în termen de maximum 6 luni de către o comisie instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Cancelariei de Stat, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate etc.

Conform datelor statistice, prezentate în nota informativă a proiectului, la începutul anului 2023 din cei peste 3500 de participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl, erau în viață 1733 de persoane, dintre care 1604 au diferite grade de dizabilitate.

Proiectul de lege va fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE