Amenzi de zeci de mii de lei pentru reflectarea campaniei electorale. Ce televiziuni au călcat strâmb

333
0

Mai multe posturi de televiziune au fost amendate de Consiliul Audiovizualului (CA) pentru reflectarea campaniei electorale, după ce au informat reglementatorul că nu vor face acest lucru.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Este vorba despre șase posturi TV – Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Mega TV, care au fost  sancționate cu 72 000 de lei pentru reflectarea campaniei electorale. Adică, fiecare instituție media va trebui să plătească o amendă de 12 mii de lei  pentru că au reflectat campania electorală, deși au notificat CA despre faptul că nu o vor face.

„Controlul a constatat că, în perioada 10-12 octombrie 2023, serviciile media audiovizuale au prezentat în cadrul principalelor buletine informative ale serii subiecte cu conținut electoral încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”, iar concurenții electorali au avut intervenții directe și indirecte și/sau au fost vizați de terți în emisiuni”, se menționează în comunicatul CA.

Potrivit pct. 31.1 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media aprobat de Comisia Electorală Centrală, furnizorii de servicii media care au notificat CA că nu participă la reflectarea alegerilor nu au dreptul să reflecte alegerile. Conform prevederile art. 90 alin. (2) din Codul electoral, în serviciile media audiovizuale, grupurile de inițiativă, concurenții electorali (candidații în alegeri), participanții la referendum, reprezentanții și persoanele de încredere ale acestora nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați de terți în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral, stabilite expres în declarațiile politicilor editoriale ale furnizorilor de servicii media.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE