Promo-LEX solicită Raportoarei speciale a ONU să formuleze recomandări pentru autorităţile de la Chişinău în contextul omorului lui Horjan

470
0

În contextul omorului activistului politic Oleg Horjan, dar și ca urmare a încălcărilor grave ale libertății de exprimare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din ultima perioadă, Asociația Promo-LEX a expediat o notă de informare Raportoarei speciale a ONU pentru promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și exprimare, Irene Khan. Asociația Promo-LEX a solicitat intervenția promptă a acesteia și a încurajat să expedieze autorităților constituționale ale Republicii Moldova, dar și administrației de facto recomandări concrete pentru asigurarea respectării libertății de exprimare în stânga Nistrului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„La o distanță de mai bine de 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova lipsesc, cu desăvârșire, mecanismele eficiente de protecție a drepturilor omului în regiunea transnistreană. În continuare acest teritoriu nu este accesibil pentru instituțiile naționale și internaționale de monitorizare, iar prezența fenomenului de impunitate perpetuează încălcarea sistemică a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Lipsa controlului efectiv nu trebuie să scutească autoritățile constituționale de acțiuni reale de promovare și protecție a drepturilor omului, inclusiv prin sancționarea individuală a persoanelor vinovate de comiterea abuzurilor grave”, se menţionează în nota Asociaţiei Promo-LEX.

Avocaţii Asociaţiei fac trimitere la cea mai recentă crimă a cărei victimă a fost activistul politic Oleg Horjan, care a fost omorât la 17 iulie 2023 în circumstanțe suspecte în propria locuință din municipiul Tiraspol, regiunea transnistreană.

„Oleg Horjan a fost una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor regiunii transnistrene, fiind eliberat din detenția ilegală la finele lunii decembrie 2022. Circumstanțele violente ale omorului lui Oleg Horjan ridică serioase îngrijorări cu privire la siguranța persoanelor care își exprimă disidența împotriva regimului de facto de la Tiraspol”, atrag atenţia semnatarii declaraţiei.

Experţii amintesc despre multiplele „situaţii individuale” care s-au produs în ultimii ani şi care scot în evidenţă  „starea alarmantă a nerespectării libertății de exprimare în regiunea transnistreană”.

„Persoanele au fost persecutate pentru arborarea drapelului Ucrainei, participare la întruniri publice pașnice, pentru opinii critice în adresa administrației de facto de la Tiraspol, pentru critica trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului, a misiunii de pacificare sau a așa-numitul președinte al „rmn”. Mai mult, administrația de facto a efectuat modificări la așa-numita legislație locală, care sunt contrare standardelor drepturilor omului. Cea mai recentă piedică în calea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului este „legalizarea” interdicției de a depune plângeri și sesizări la instituțiile naționale și internaționale. Astfel, persoanele incomode sau cele care promovează idei ce contrazic propaganda locală sau mesajele administrației de facto sunt imediat trecute prin procedurile sistemului represiv, lipsit de legitimitate și de garanții elementare”, menţionează experţii.

În contextul dat, Promo-LEX a solicitat Raportoarei Speciale să furnizeze recomandări actorilor responsabili de situația drepturilor omului în regiunea transnistreană. Recomandările de rigoare ar urma să fie adresate Procuraturii Generale a Republicii Moldova în vederea asigurării unei anchete minuțioase, imparțiale și transparente asupra circumstanțelor morții activistului Oleg Horjan.

De asemenea, recomandările ar urma să vizeze comunitatea internaţională în vederea instituirii sancţiunilor specifice, interdicțiilor de călătorie și înghețarea activelor în conformitate cu obligațiile internaționale privind drepturile omului a persoanelor care participă la violarea gravă a drepturilor omului.

Recomandările ar urma să fie adresate şi administraţiei de facto de la Tiraspol în vederea încetării imediate a tuturor încălcărilor libertății de exprimare și de asociere, revocării așa numitelor legi și oricăror altor reglementări care limitează libertatea de exprimare, respectării și susținerii standardelor internaționale privind drepturile omului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE