Perioada electorală în cursa pentru fotoliile de primari a debutat cu scandal. Primarul capitalei, Ion Ceban, a cerut demisia preşedintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, şi acuză instituţia că pregăteşte fraudarea alegerilor în municipiul Chişinău.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINELa rândul lor, reprezentanţii CEC-ului au respins acuzaţiile şi nu exclud că „în așa fel, se pregătește terenul pentru anumite scenarii politice în perioada campaniei electorale, dar şi în perioada post-electorală”.
Primarul Ion Ceban a scris pe pagina sa de socializare că Angelica Caraman „trebuie să-şi dea demisia” pentru că ar fi membru al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).
Ulterior, Ion Ceban a publicat pe pagina sa de socializare „dovezile” care ar indica asupra fraudării ulterioare a rezultatelor alegerilor locale din toamnă în municipiul Chişinău.
„Pe unele liste din localitățile Chișinăului au dispărut votanții, iar în alte localități au adăugat câteva sute și mii. Unul din mecanismele folosite de actuala guvernare în acest scop vor fi listele electorale… Numărul de locuitori din Chișinău și cele 18 suburbii din componența municipiului a fost diminuat drastic în comparație cu datele de la ultimul scrutin local general. În Chișinău – de la 779 339 a scăzut la 665 668 sau cu 113 671 de locuitori, iar în 17 din 18 suburbii, cu aproape 16 mii de locuitori mai puțini”, scrie Ceban.
La rândul său, Comisia Electorală Centrală respinge acuzaţiile şi constată că, în ultimul timp, „a devenit ținta unei campanii de denigrare, promovată cu insistență de anumiți actori politici”.
„Acuzațiile aduse CEC sunt totalmente nefondate şi este absolut evident că respectivii actori politici promovează în spațiul public cu bună știință falsuri, încercând să atragă autoritatea electorală în polemici pe subiecte politice. Comisia are toate motivele să creadă că scopul real urmărit este de a discredita instituția în ajunul unui exercițiu democratic important pentru țara noastră – alegerile locale generale din data de 5 noiembrie 2023. Nu este exclus că, în așa fel, se pregătește terenul pentru anumite scenarii politice în perioada campaniei electorale, dar şi în perioada post-electorală”, se menţionează în comunicatul CEC.
Totodată, reprezentanţii CEC menţionează că instituţia nu se va lăsa atrasă în jocuri şi scenarii politice şi îndeamnă alegătorii să nu se „lase induși în eroare de acuzațiile false în adresa CEC”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE