Doctorul care a cerut să i se răspundă în română la „bună ziua” a fost sancţionat. Va trebui să participe la un curs de instruire suplimentară

644
0

Medicul de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, care a cerut unei paciente să-i răspundă în limba română la „bună ziua” a fost sancţionat. Comitetul de etică şi deontologie a aplicat pe numele doctorului sancţiunea – avertisment. Mai mult, doctorul va trebui să urmeze un curs de instruire suplimentară.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Comitetul de etică și deontologie a constatat unele expuneri ale medicului care deviază de la normele de etică și deontologie, prevăzute în Codul deontologic al lucrătorului medical și farmacistului și a decis aplicarea avertismentului, ca sancțiune, inclusiv participarea la instruiri suplimentare cu tematica „Etica și deontologia lucrătorului medical și a farmacistului”. Decizia a fost adusă la cunoștința medicului, cu care a fost de acord”, se menţionează în nota emisă de instituţie.

Totodată, se mai menţionează că, în contextul anchetei, Comitetul de etică și deontologie al instituției medicale a examinat cazul sub toate aspectele și a constatat că pacienta a beneficiat de asistența medicală necesară, intervenția chirurgicală fiind realizată cu succes de către medicul vizat. La ședințele Comitetului de etică și deontologie au fost ascultate pozițiile părților implicate, iar pacienta a menționat că nu are pretenții față de medic și actul medical.

Precizăm că, în iunie curent, în spaţiul mediatic a apărut o înregistrare video în care apare medicul vizat, care discută cu pacienta sa vorbitoare de limba rusă. Doctorul se arată deranjat de faptul că pacienta îi răspunde în rusă la „bună ziua”, îi mai spune, între altele, că el „ruşi nu operează”, făcând trimitere la războiul barbar al Rusiei în Ucraina vecină.

La scurt timp, administraţia Spitalului Clinic Republican a cerut scuze publice de la pacienta vizată în imagini. Clipul a scindat opinia publică. Unii au cerut sancţionarea aspră a medicului, iar alţii  au solicitat administraţiei spitalului să-şi retragă scuzele şi să protejeze medicul, care le-a dat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova o adevărată lecţie de demnitate naţională.

La rândul său, doctorul a declarat presei că imaginile publicate au fost „redactate”,  discuţia între cei doi a fost mult mai lungă şi a avut un caracter „ironic”, iar scopul lui a fost să ajute pacienta să „scape de stres înainte de operaţie”. Medicul s-a mai plâns jurnaliştilor că primeşte sumedenii de mesaje ameninţătoare de la ruşii şi susţinătorii acestora din Republica Moldova, inclusiv ameninţări cu moartea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE