Învestire ca în filme în UTA Găgăuzia. Guţul şi-a intrat în drepturi cu stângul şi s-a topit în preajma actorului turc, Burak Ozcivit

1110
0

Învestire ca în filme în UTA Găgăuzia. La ceremonia organizată cu fast au fost de toate. Proaspăta başcană, Evghenia Guţul, şi-a intrat în drepturi cu stângul, ea şi-a stăpânit cu greu emoţiile alături de actorul turc, Burak Ozcivit, care a participat la ceremonie. Reprezentanţii conducerii de vârf ai ţării au ignorat evenimentul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ceremonia de învestire a fost moderată de showmanul rus, Pavel Duganov, şi el protagonistul unui serial comic rusesc.

În ciuda fastului, care a marcat această învestire, Guţul şi-a intrat în drepturi cu stângul. În momentul depunerii jurământului, aceasta nu a pus mâna pe Constituţia ţării, aşa cum prevede protocolul. Președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dumitru Constantinov, s-a apropiat de ea şi i-a pus mâna pe documentul care era alături de tribună. Următoarea scăpare a başcanei, ignoranţă deliberată, e că nu a sărutat drapelul de stat al Republicii Moldova, ci doar pe cel al Găgăuziei.

Or, poate în aşa mod, proaspăta învestită a decis să le răspundă reprezentanţilor guvernării, care au ignorat evenimentul de la Comrat. Nici preşedinta Maia Sandu, nici şeful Executivului, Dorin Recean, nici preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi niciun deputat PAS nu au participat la învestirea lui Guţul în funcţia de başcan al Găgăuziei. „Dumnezeu îi va judeca”, a reacţionat Guţul în mediul online.

„Dumnezeu îi va judeca. Dar, în opinia mea, acest gest este neprofesionist. Este lipsă maximă de respect pentru alegerea pe care au făcut-o oamenii din Autonomie și o insultă directă la adresa tuturor locuitorilor regiunii noastre”, a menţionat Guţul.

În schimb, la ceremonia de învestire a fost prezent actorul turc Burak Ozcivit, care a topit inima başcanei. Acesta i-a dăruit un buchet de flori şi a rostit de pe scenă un mesaj de felicitare. Iar interpretul turc, Mustafa Sandal, a susţinut un recital după ceremonia de învestire. Pe scenă, alături de mai mulţi artişti tineri, a urcat şi Ionel Istrati. Evident, la finalul concertului nu au lipsit focurile de artificii.

Precizăm că exponenta fugarului penal, Ilan Şor, a obţinut victorie în alegerile din regiune, care s-au desfăşurat în luna mai curent. Tot atunci, ofiţerii CNA au descins cu percheziţii, existând suspiciunea că pentru Guţul „au votat” inclusiv răposaţi şi emigranţi. La ora actuală, listele electorale sunt examinate de către procurori.

Între timp, partidul condamnatului Ilan Şor a fost declarat neconstituţional, iar proaspăta başcană figurează în dosarul finanţării ilegale a fostei formaţiuni politice, care a şi promovat-o.  Recent, procurorul general interimar, Ion Munteanu, declara că în cazul în care procurorii vor demonstra că alegerile din mai din UTA Găgăuzia au fost fraudate, scrutinul ar putea fi organizat din nou. În acest caz, Guţul nu ar mai avea nicio şansă să rămână la conducerea regiunii, întrucât, potrivit   unei hotărâri a Parlamentului, foştii membri ai formaţiunii neconstituţionale a fugarului Şor nu vor mai putea candida la funcţii elective pentru trei ani înainte.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE