Victoria Evgheniei Guțul și votanții decedați din Găgăuzia. CNA a descins cu percheziții, iar simpatizanții „Șor” au ieșit în stradă

1010
0

Situație agitată în UTA Găgăuzia. Victoria declarată a candidatului Partidului „Șor” în alegerile pentru fotoliul de bașcan al regiunii a generat un șir de evenimente, inclusiv proteste ale simpatizanților formațiunii care, în seara zilei de 16 mai au ieșit în stradă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

S-a întâmplat după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), Inspectoratului Național de Investigație și Procuraturii Anticorupție (PA) au descins cu percheziții și au ridicat listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Potrivit procurorilor există bănuiala că în listele electorale respective au fost incluse persoane decedate sau plecate peste hotare, iar altcineva ar fi votat în numele lor.  Bănuiala a survenit în contextul cauzei penale privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor.

În aceeași seară, potrivit presei din regiune, deputații Adunării Populare din Găgăuzia s-au întrunit în cadrul unei ședințe extraordinare și au adoptat o rezoluție privind susținerea deciziei CEC din regiune cu privire la recunoașterea rezultatelor alegerilor, în urma cărora candidata „Șor” a acumulat 52% din sufragii. Însăși Evghenia Guțul, care a declarat în fața alegătorilor că formațiunea pe care o reprezintă este pro-rusă și că își dorește o reprezentanță a Găgăuziei la Moscova,  și-a chemat susținătorii în stradă, iar protestele au fost organizate în fața sediului Judecătoriei Comrat.

„Pentru declarațiile sale, nou-instalata bașcană a găgăuzilor trebuia să fie încătușată și ulterior judecată penal pentru separatism și trădare de patrie. Autonomia teritorial-administrativă găgăuză trebuie să dispară și să devină parte a județului Cahul”, a menționat fosta deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Ana Guțu.

„Legea trebuie aplicată cu fermitate, corupția electorală nu poate fi tolerată. În mai toate alegerile au fost probleme mari cu transportul organizat al alegătorilor în Găgăuzia, existau informații și privind cazuri de mituire a alegătorilor. Însă în aceste alegeri, din informațiile prezentate de organele de anchetă și inclusiv din spusele colegilor din opoziția parlamentară implicați activ în teritoriu, corupția electorală a luat forme industriale. Mituirea alegătorilor, cu resurse externe, în interesul unor grupări criminal organizate și interese străine reprezintă o amenințare la securitatea națională a statului și trebuie tratată ca atare. Autonomia nu-i un carte blanche pentru corupție”, a specificat deputatul PAS în Parlamentul de la Chișinău, Dan Perciun.

Mai precizăm că, recent, Comisia Electorală Centrală a anunțat despre inițierea a opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.

CEC a constatat mai multe donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în mărime de 11 700 lei, stabilit pentru donațiile în numerar.

Respectiv, cele mai multe și generoase donații au fost făcute pentru candidata „Șor”, Evghenia Guțul, pentru care  65 de persoane au donat aproape jumătate de milion de lei – mai exact 458 800 de lei.

Mai precizăm că Evghenia Guțul din partea partidului „Șor”, condus de penalul fugar Ilan Șor, a câștigat detașat, cu peste 52% din sufragii, turul II al alegerilor pentru fotoliul de bașcan al UTA Găgăuzia, care s-a desfășurat duminică, 14 mai.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE