Minut de reculegere în Parlament. Motiv pentru care deputații și-au dat unul altuia lecții de istorie. Grosu: „Cât de mare poate fi degradarea”

699
0

Deputații și-au ținut unul altuia lecții de istorie în cadrul ședinței plenare a Parlamentului joi, 22 iunie. Totul a început de la propunerea deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Grigore Novac, de a ține un minut de reculegere în memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, făcând trimitere la ziua de 22 iunie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„La 22 iunie a început practic cel mai sângeros război din istoria omenirii, care a adus un val de nenorocire pe continentul european, au fost distruse milioane de destine, iar ecoul acestui război mai este viu si astăzi. În acest sens, vă propun, stimați colegi, să ținem un minut de reculegere pentru cei care au căzut pe câmpul de luptă, care au oprit ciuma fascistă, au luptat cot la cot indiferent de naționalitate”, a spus Novac în plenul Parlamentului.

Legislatorii au acceptat în unanimitate propunerea lui Novac, însă, ulterior, deputații din fracțiunea PAS le-au ținut lecții de istorie colegilor din opoziție.

„O datorie sfântă pe care o avem față de memoria înaintașilor noștri, dacă vrem cu adevărat ca asemenea exerciții memorialiste să aibă rost, este să facem așa ca greșelile trecutului să nu mai fie repetate și noi să învățăm din lecțiile istoriei. Din păcate, la 24 februarie 2022, milioane de ucraineni au retrăit groaza zilei de 22 iunie 1941, când au fost bombardate orașe pașnice și mai mult ca atât, canonada aceasta a morții a fost auzită și aici în R. Moldova, și în inimile a mii de moldoveni s-a plămădit frica”, a menționat deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Deputatul PAS, Radu Marian, și-a mustrat colegii pentru cunoștințele proaste în materie de istorie.

„Unii colegi din opoziție au avut probabil note proaste la istorie. Al Doilea Război Mondial a început la 1 septembrie 1939 odată cu invadarea Poloniei de către Uniunea Sovietică și Germania nazistă. Iată atunci s-a început războiul și este important să cunoaștem cu toții istoria și să nu o denaturăm”, a specificat Marian.

Colegul său de fracțiune, Mihail Druță, a explicat că a ținut minutul de reculegere în memoria tuturor victimelor războiului și i-a îndemnat pe cei din opoziție să accepte adevărul istoric.

„Lucrurile durează atunci când sunt întemeiate pe adevăr. Desigur că noi am comemorat, dar, când m-am ridicat în picioare, m-am gândit la toate victimele celui de-al Doilea Război Mondial, care a început mai devreme de 22 iunie și s-a terminat mai târziu decât 9 mai. M-am gândit la toate victimele, indiferent de care parte a frontului au căzut ele. Pentru că tații și buneii noștri au luptat pe ambele părți ale frontului, așa cum au luptat și italienii, dar și rușii, precum și multe alte popoare din Europa. Vă rog frumos, stimați colegi, nu insistați asupra unor falsuri care ne-au fost impuse cu pistolul la tâmplă timp de decenii, până în 1990. Am avut suficient timp, de trei decenii și mai bine, să aflăm care a fost adevărul”, a menționat Druță.

„De fapt, al Doilea Război Mondial a început și mai devreme – la 23 august 1939, când socialistul Hitler a împărțit Europa cu bolșevicul Stalin. Pactul Molotov-Ribbentrop a făcut toată pacostea asta și voi umblați acum cu … cât o să mai dureze minciunile astea, fraților?”, s-a întrebat deputatul PAS, Vasile Șoimaru.

Comunista Diana Caraman nu s-a lăsat convinsă și a insistat pe adevărul recunoscut de ea și colegii ei socialiști și comuniști.

„Colegi, înțeleg că vreți să vorbiți la acest subiect, dar adevărul este că pe 22 iunie, la ora 4 dimineața, Uniunea Sovietică a fost atacată, inclusiv teritoriul nostru. Dacă vreți să politizați acest subiect, faceți ce vreți, dar este istoria, documente oficiale, arhive desecretizate”, a insistat Caraman.

Dezbaterile au dost încheiate de președintele Parlamentului Igor Grosu.

„Acest subiect persistă tot timpul și încă, din păcate, trezește polemici, dar un adevăr este clar și astăzi. Avem un stat agresor care se numește Federația Rusă, care este un regim totalitar, care a atacat un stat vecin și de asta nu fugiți voi nicăieri. Avem un Putin criminal de război și o Federație Rusă care este stat agresor. Vă place, nu vă place, o să vă amintim de fiecare dată. Cât de mare poate fi degradarea ca să nu vezi lecțiile de istorie?”, s-a întrebat și i-a întrebat pe cei din opoziție șeful Legislativului, Igor Grosu.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE