Se reduc tarifele la gaz. ANRE va examina cererea furnizorului în „regim de urgență”

487
0

Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) va examina miercuri, 7 iunie, solicitarea SA „Moldovagaz” cu privire la micșorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Ținând cont de circumstanțele actuale și factorii obiectivi existenți, ANRE va examina în regim de urgență solicitarea furnizorului. Specialiștii Agenției vor analiza argumentele invocate și vor veni cu o decizie asupra proiectului în cadrul ședinței publice extraordinare”, se menționează într-un comunicat ANRE.

Conform proiectului pentru calculele prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate se propune să fie diminuat până la 16 492 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 36,8% mai puțin.

„Ajustarea prețurilor reglementate este determinată de diminuarea prețului de achiziție a gazelor naturale pe platforma TTF, ținând cont de volatilitatea cotațiilor bursiere, precum și de diminuarea semnificativă a volumului de procurare a gazelor naturale”, se menționează într-un comunicat emis de SA „Moldovagaz”.

Respectiv, potrivit demersului, tariful în punctele de ieșire din rețelele de transport urmează să constituie 13 978 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 43,9% mai puțin în comparație cu cel existent. La fel, în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă tariful se propune să fie stabilit la nivelul de 14 454 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 42,6% mai puțin, de presiune medie – 15 476 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 39,3% mai puțin, de presiune joasă – 18 456 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 31,9% mai puțin.

Respectiv, având în vedere și taxa pe valoare adăugată, tariful final pentru consumatorii casnici ar putea fi stabilit de circa 19 lei per metru cub, fapt despre care a vorbit anterior și fostul deputat Alexandr Slusari, care mai spune că, la ora actuală, există premise de reducere a tarifelor de două ori.

Spiritele în jurul tarifelor la gaz s-au aprins după ce, săptămâna trecută, fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, a dezvăluit că zeci de agenți economici mari folosesc cantități impunătoare de gaz la tarif de 11 – 14 lei per metru cub.  Ulterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că tarifele la gaz urmează să fie revizuite, existând premise pentru reducerea acestora.  Parlicov a refuzat să facă prognoze, însă a specificat că reducerea ar putea să fie „semnificativă”.

Precizăm că, ultima dată, tariful la gaz a fost aprobat în septembrie 2022. Atunci, ANRE a  dictat un tarif de 29,27 lei per metru cub pentru consumatorii casnici.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE