În Republica Moldova unii beneficiază de gaz de două ori mai ieftin? Guvernul promite să intervină

1079
0

Unii agenți economici din Republica Moldova procură gaze naturale la preț de 11-14 lei pentru un metru cub. Asta în timp ce consumatorii casnici achită aproape 30 de lei per metru cub de gaz. Declarația a fost făcută de fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, care a calificat situația drept una „criminală” și a învinuit reprezentanții actualei guvernări de „complicitate”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Este o schemă despre care cunoaște și președinta țării, doamna Maia Sandu, și prim-ministrul Recean și fostul premier, doamna Gavrilița, și fostul președinte Dodon. Această schemă este una dintre cele mai cinice. Vreau să vă povestesc cum ne fură actuala conducere a țării de miliarde de lei. Da, nu ne fură cum umbla Plahotniuc cu atacuri raider, dar ne fură frumos, prin semnarea contractelor care distrug economia”, a menționat Usatîi.

Potrivit lui, astăzi, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 20 de companii care au dreptul să importe și să vândă ulterior gaz consumatorilor. Cinci dintre aceste companii sunt foarte active, între care se numără și o companie fiică a SA „Moldovagaz” și care, la fel ca și celelalte, vinde gazul cu 11-14 lei per metru cub, însă, nu tuturor, ci doar unor agenți economici.

„Peste 70 de întreprinderi din țară cumpăra gaz intre 11-14 lei. Gazul cumpărat de Andrei Spînu, care a fost procurat foarte scump, o să-l cumpărăm încă foarte mult timp de acum încolo, pentru că toți agenții economici mari au plecat la privat”, a spus Usatîi.

În replică, premierul Dorin Recean a dat asigurări că autoritățile „monitorizează această situație”, iar Guvernul va interveni.

„Prețul actual la gazele naturale e dictat de necesitatea de a compensa devierile de preț și nu este echitabil ca această diferență de preț să fie acoperită doar de unele întreprinderi și de consumatorii casnici. O decizie în acest sens va fi luată miercuri de Comisia pentru Situații Excepționale. În același timp, așa cum am spus anterior, Guvernul caută furnizori alternativi și posibilități pentru a reduce costul la gazele naturale și sunt sigur că vom avea știri bune pentru toți consumatorii în cel mai scurt timp”, a comentat Recean pentru presă.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE