Pe parcursul a cinci ani, în mun. Chișinău au fost deschise 132 de grupe noi, inclusiv șase grădinițe noi, potrivit informației oferite de Direcția Generală Educație Tineret și Sport (DGETS) a Consiliului Municipal Chișinău (CMA) Gazetei de Chișinău. Direcția generală ne-a informat că pentru reparația și redeschiderea unei grupe variază, în funcție de proiectul instituției, iar pentru redeschiderea acestora din bugetul municipal au fost alocate surse financiare de la 400 de mii de lei până la 800 de mii de lei pentru o grupă. Aceeași sursă a precizat că în ultimii cinci ani a crescut numărul de copii cu vârsta de 2-3 ani, înmatriculați în instituții de educație timpurie, de la 1238 la 5439. În municipiul Chișinău sunt 170 de instituții de educație timpurie, în care activează 1557 de grupe cu un contingent de peste 38 de mii de copii.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎn aceeași informație, DGETS a CMC susține că „a întreprins un șir de acțiuni pentru redresarea situației în scopul satisfacerii cerințelor cetățenilor, oferindu-le locuri pentru copii în instituțiile de educație timpurie”.
Astfel, în ultimii cinci ani, în municipiul Chișinău, au fost reparate capital, dotate conform „Standardelor minime de dotare a instituțiilor de educație timpurie” și redeschise 132 de grupe pentru copii, inclusiv șase grădinițe.
Șase grădinițe noi, redeschise și cu sprijinul Guvernului României
Potrivit informației de pe pagina Primăriei municipiului Chișinău, în ultimii ani, s-au redeschis:
- grădinița nr. 28 – investiții de 15 000 000 de lei;
- grădinița nr. 16 – investiții 7 166 800 de lei;
- grădiniță nouă în orașul Sângera – 90% din suma totală a investițiilor pentru construcția grădiniței au fost alocate de Primăria Chișinău. Este vorba despre 45 de milioane de lei. Costul total al proiectului a fost de 54,8 milioane de lei. O investiție de 5,8 milioane de lei a fost făcută de Primăria Sângera, Guvernul României a contribuit cu trei milioane de lei și Agenția turcească TIKA – un milion de lei;
- grădinița nr. 3 – investiții de 17 000 000 de lei;
- grădinița nr. 18 – pentru redeschiderea acestei instituții Primăria Chișinăului a alocat 8 milioane 405 mii lei.
Prin contribuția Primăriei municipiului Chișinău și a unui agent economic a fost redeschisă grădinița nr. 166. Edificiul instituției de educație timpurie a fost reconstruit în baza unui parteneriat public-privat, pentru a răspunde numărului mare de solicitări privind încadrarea copiilor în grădinițe. Din bugetul municipal au fost prevăzuți 7,5 milioane lei, pentru achiziționarea de mobilier și utilaj. Investiții totale – 27 500 000 de lei.
„Redeschiderea instituțiilor și a grupelor preconizate au acoperit în mare măsură necesitatea de locuri în grădinițele din municipiu și au permis completarea grupelor conform prevederilor ,,Regulamentului sanitar pentru instituțiile de educație timpurie” (HG nr.1211 din 04.11.2016).
Totodată, în ultimii cinci ani a crescut numărul de copii cu vârsta 2-3 ani, înmatriculați în instituții de educație timpurie, de la 1238 la 5439”.
Proiect: două milioane de dolari pentru grupe de creșă în 15 instituții preșcolare
Menționăm că, acum trei zile, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat deschiderea grupelor de creșă pentru copii de până la doi ani în 15 grădinițe, în baza unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu MEC și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.
Sălile pentru viitoarele grupe vor fi renovate capital și dotate cu echipamente și mobilier. Suma investițiilor se ridică la peste două milioane de dolari, lucrările urmând să demareze anul viitor. Serviciile vor fi disponibile pentru cel puțin 15 copii în fiecare localitate.
Lista instituțiilor beneficiare a fost aprobată de membrii Consiliului Coordonator pentru monitorizarea procesului de construcție, reabilitare și modernizare a infrastructurii instituțiilor de învățământ.
Pentru a participa la concurs, grădinițele au întrunit un șir de criterii, inclusiv: numărul minim de 150 de copii înscriși, spațiu liber, disponibil pentru renovare, angajamentul APL de a asigura servicii pentru copii de 0-2 ani, numărul de solicitări de la mame care stau în rând și care s-ar angaja în cazul apariției locurilor vacante disponibile, numărul de copii defavorizați (copii cu dizabilități, din familii social-vulnerabile, romi, refugiați).
Renovarea și dotarea grupelor de creșă în 15 instituții preșcolare se va face în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”.
Mai multe creșe pentru copiii din localitățile cu o populație de peste 5000 de locuitori
Din 1 iulie 2024, a fost lansat un nou concurs pentru crearea și extinderea creșelor publice, pentru copiii, familiile și comunitățile din republică. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, împreună cu Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Apelul este deschis pentru APL-urile de nivelul I din localitățile cu o populație de peste 5000 de locuitori.
Pentru extinderea creșelor, Guvernul va aloca 20 de milioane, iar suma maximă pentru proiect este de 1,5 milioane cu posibilitatea de a depăși această sumă cu 15%, sursele suplimentare urmând să fie acoperite financiar de către APL.
„Extinderea grupelor de creșă publice este esențială pentru susținerea tinerelor familii, a tinerelor mame, care își doresc să îmbine armonios viața profesională cu cea de familie și care își doresc să revină cât mai curând la locul de muncă. Încadrarea femeilor care au un copil de vârstă preșcolară în câmpul muncii rămâne extrem de joasă, iar pentru a soluționa aceasta e nevoie să construim cât mai multe creșe, grădinițe și să oferim servicii alternative pentru îngrijirea copiilor”, a subliniat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Autoritățile publice locale au la dispoziție 30 de zile calendaristice – până pe 30 iulie 2024, pentru pregătirea documentației tehnice și completarea formularelor de participare. Proiectele selectate urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2024.
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Societatea Civilă pentru Integrare Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert” (FES). Responsabilitatea exclusivă pentru concluziile și informațiile incluse în acest material o poartă AO ,,Părinți Solidari”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE