Președinta Sandu și premierul Recean condamnă „cu fermitate” distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina

798
0

Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au condamnat „cu fermitate” distrugerea barajului  hidrocentralei Kahovka din regiunea Herson.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Șefa statului, Maia Sandu, a scris pe pagina sa de pe Twitter că atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei se echivalează cu „crime de război” și a anunțat despre disponibilitatea țării noastre de a oferi tot sprijinul posibil Ucrainei vecine.

„Condamn cu fermitate distrugerea barajului Nova Kahovka în această dimineață. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice se echivalează cu crime de război. Suntem pregătiți să oferim asistență, în contextul inundațiilor produse și să sprijinim eforturile de atenuare a impactului”, a scris președinta Maia Sandu.

Și premierul Dorin Recean a condamnat distrugerea barajului menționând că Rusia trebuie să fie „atrasă la răspundere”.

„Condamnăm cu fermitate distrugerea deliberată a barajului Nova Kahovka din regiunea Herson din Ucraina, care pune în pericol civilii și creează provocări pentru  întreaga regiune. Rusia trebuie să fie atrasă trasă la răspundere. Suntem alături de Ucraina și suntem gata să oferim asistența necesară” a scris la rândul său premierul Recean.

Precizăm că în dimineața zilei de marți, în urma bombardamentelor a fost distrus barajul din Nova Kahovka, iar apa din rezervor s-a revărsat din Nipru provocând inundații de proporții în regiune, zeci de mii de oameni fiind evacuați. Experții estimează că peste 80 de localități în aval de Nipru urmează să fie inundate. Între timp, părțile se acuză reciproc pentru provocarea dezastrului, care pune în pericol nu doar Ucraina, dar și toată Europa, având în vedere faptul că apa din rezervor era destinată, inclusiv pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a numit pe ruși „teroriști” menționând că distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că „rușii trebuie expulzați din fiecare colț al pământului ucrainean”. Zelenski a precizat că toate serviciile funcționează, iar după convocarea Consiliului Național de Securitate și Apărare, președintele ucrainean a ordonat evacuarea din zonele de risc. De asemenea s-a dispus furnizarea apei potabile în toate orașele și satele care erau alimentate cu apă din lacul de acumulare Kahovska.

„Facem totul pentru a salva oamenii”, a menționat Zelenski pe contul său de Telegram.

Anterior, autoritățile i-au îndemnat pe oamenii aflați în zona de risc să-și „pregătească actele și să aștepte autobuzele de evacuare”.

Mai mulți oficiali europeni au reacționat și au calificat distrugerea barajului drept „crimă de război”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE