Până la sfârșitul săptămânii vom ști cât s-a cheltuit pentru organizarea Summit-ului EPC. Sandu: „Beneficiile depășesc cu mult costurile”

747
0

Până la sfârșitul săptămânii curente, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) va publica raportul privind cheltuielile de organizare a Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care s-a desfășurat pe 1 iunie, la Bulboaca, Anenii Noi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Vreau să spun cu certitudine că beneficiile depășesc cu mult costurile acestui Summit”, a specificat președinta Maia Sandu, care a menționat că, pe 1 iunie, moldovenii au „scris istorie”.

În afară de faptul că Moldova a primit confirmarea că este sprijinită în aspirația sa de integrare europeană, țara noastră, inclusiv cetățenii, urmează să beneficieze de un șir de alte avantaje.

„Moldova este în siguranță alături de prietenii țării noastre. Moldova nu este singură în fața greutăților și pericolelor cu care se confruntă. Am primit puternice mesaje diplomatice de susținere – liderii europeni spun răspicat că Moldova nu este singură, că viitorul nostru este în Uniunea Europeană”, a menționat Maia Sandu, care s-a referit la faptul că, în zilele Summitului, a fost anunțată lansarea Misiunii de Parteneriat UE la Chișinău. Această misiune va ajuta instituțiile guvernamentale să-și consolideze capacitățile de gestionare a crizelor și va contribui la sporirea rezilienței țării la amenințările hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de dezinformare. De asemenea, Uniunea Europeană va sancționa persoanele implicate în acțiuni de  destabilizare a situației din Moldova.  Persoanelor introduse pe lista de sancțiuni li se va restricționa circulația, iar averile și banii lor în țările UE vor fi blocate. La sancțiunile UE s-a alăturat și Norvegia. Iar pe 1 iunie au fost anunțate sancțiuni din partea autorităților canadiene.

În plus, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în valoare totală de 87 de milioane euro, în aceste zile Moldova a primit prima donație de echipamente moderne pentru sistemul de apărare. Suplimentar, Polonia a anunțat o donație de 6 avioane cu echipamente de protecție, cum ar fi căști, veste și tehnică de ultimă generație.  Tot în aceste zile, Ungaria s-a alăturat altor donatori la Fondul de încredere NATO pentru Moldova cu o contribuție de 300 de mii dolari, fond care va fi folosit pentru întărirea capacității de apărare a țării noastre.

Tot la 1 iunie,  prim-ministrul Norvegiei a anunțat că  oferă țării noastre o donație de aproximativ 50 de milioane de euro, pentru ca să putem cumpăra gaze naturale.

„Moldova deja a început să cumpere gaz mai ieftin și ar trebui să vedem, în cel mai scurt timp, reducerea tarifului pentru consumatorii de gaze”, a menționat Maia Sandu.

Totodată, președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că Planul de dezvoltare economică și investiții destinat Republicii Moldova, inițiat în iunie 2021, va crește de la 600 milioane la 1.6 miliarde euro.

Precizăm că la Summitul Comunității Politice Europene, au participat 49 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE