Maia Sandu la sfârșitul Summitului EPC: „Nu renunțăm la Transnistria”

506
0

Șefa statului, Maia Sandu, precizează că aspirațiile de integrare ale Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu presupune renunțarea la regiunea separatistă Transnistia. Președinta a făcut aceste declarații în cadrul conferinței de presă, organizată la încheierea Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care s-a desfășurat, joi 1 iunie, la Bulboaca, Anenii Noi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Nu renunțăm la regiunea transnistreană. Lucrăm pe ambele dimensiuni – realizarea programului de reforme și lucrul pe dimensiunea soluționării conflictului transnistrean. Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai mult vom crește standardele de viață ale cetățenilor, cu cât mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stâng pentru reîntregirea țării”, a specificat Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a menționat că evenimentul de la Bulboaca a demonstrat susținerea și încrederea partenerilor europeni. Maia Sandu a dat asigurări că și comunitatea europeană se poate baza oricând pe Republica Moldova.

La rândul său, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a menționat că organizarea Summitului în Republica Moldova nu a fost o întâmplare.

„Nu din întâmplare am vrut să organizăm cel de-al II-lea Summit aici în Moldova. Acest lucru demonstrează speranța continentului în privința acestei țări minunate. Moldova este membru al familiei europene. Ne-am reunit să transmitem mesaje de forță și unitate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Trebuie să reacționăm toți împreună. Ne-am concentrat pe aspecte precum identificarea soluțiilor comune și ale celor mai bune practici pentru asigurarea păcii și securității în Europa”, a declarat în cadrul conferinței de presă comune alături de președinta Republicii Moldova, premierul Spaniei, Pedro Sanchez.

Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a declarat că admiră „curajul Moldovei și modul în care face față efectelor atacului barbar al Rusiei împotriva Ucrainei”.

De asemenea, oficialul ceh a specificat că discuțiile în cadrul Summitului s-au axat pe trei subiecte esențiale – securitate, energie, conectivitate.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE