Tarifele la gaz vor fi revizuite. Ministrul de profil nu dă cifre, dar consideră că scăderea va fi „semnificativă”

873
0

Cel mai probabil, deja săptămâna viitoare, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) va revizui tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali. Despre aceasta a comunicat, miercuri, 31 mai, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu cât ar putea să scadă tarifele nu este clar, ministrul de ramură a refuzat să facă prognoze, însă a menționat că scăderea ar putea fi „semnificativă”.

„Nu vom pune presiune pe ANRE, nu vom face prognoze, nu vom da cifre exacte. Asta ține de competența ANRE și ANRE trebuie să-și expună poziția. Sperăm ca ANRE să intervină în timp proxim și consumatorii să beneficieze de alte tarife. Cred că asta se va întâmpla, probabil, pe parcursul săptămânii, nu voi da nicio cifră… nici nu încercați… noi ne așteptam că va fi o scădere semnificativă, dar decizia va aparține ANRE”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Ministrul de ramură a făcut această precizare în contextul deciziilor aprobate la ședința Comisiei Situații Excepționale (CSE), care a permis ANRE-ului să revadă tarifele „în procedură accelerată”.

Totodată, pentru a reduce devierile mari de tarife pentru consumatorii de pe piața reglementată (adică cei care primesc gazul de la SA „Moldovagaz”) și cei care au ales furnizorii de pe piața liberă, membrii CSE au dispus ca devierile tarifare incluse în tariful reglementat să fie atribuite consumatorilor care aleg alt furnizor de gaze.

„Atunci când un consumator pleacă din piața reglementată și în piața libera își găsește un alt furnizor, devierile tarifare, care în mod normal, anterior, trebuia să le achite, rămân în prețurile reglementate ale celorlalți consumatori și ceilalți consumatori trebuie să achite ceea ce nu a achitat cândva consumatorul plecat pe piața liberă. Respectiv, fiecare consumator care iese acum în piața liberă lasă o povară mai mare pe cei care rămân, de aici apare diferența mare de preț între cei de pe piața liberă și cei de pe piața reglementată. Astăzi CSE a introdus acest element de corecție de echitate care presupune că un consumator, atunci când vrea să iasă în piața liberă, trebuie să ia cu el și devierile tarifare pe care nu le-a achitat și acest calcul se face în conformitate cu formula pe care am aprobat-o”, a explicat Parlicov.

Devierile tarifare reprezintă acel element de prognoză și includ diferențele care apar între costul real suportat de furnizorul de gaze reglementat și costurile incluse estimativ la calcularea tarifelor. În mod normal, aceste devieri tarifare erau gestionate de la an la an.

Conform mecanismului aprobat de ANRE, cei care vor decide să migreze pe piața liberalizată, vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a decide dacă rămân în piața reglementată sau migrează cu tot cu devierile tarifare care le revin.

Precizăm că decizia CSE survine după ce luni de zile zeci de agenți economici din Republica Moldova au consumat gaze naturale la tarif de 11-14 lei pentru un metru cub. Asta în timp ce consumatorii casnici achită aproape 30 de lei per metru cub de gaz. Situația a fost dezvăluită de fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, care a calificat situația drept una „criminală” și a învinuit reprezentanții actualei guvernări de „complicitate”.

Ulterior, același ministru al Energiei a invocat pe pagina sa de Facebook că dezvăluirile lui Usatîi au fost, de fapt, o reproducere a scrisorii expediate de dânsul către ANRE prin care i-a solicitat să intervină  „cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate, începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE