Membrii Cabinetului de miniștri de rând cu alți funcționari și specialiști din cadrul aparatului central vor ridica, începând cu 1 iulie, salarii majorate. De majorare vor beneficia în total 1 300 de persoane, de la bugetul de stat alocându-se în acest scop 89,8 milioane de lei.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎn cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, membrii Cabinetului de miniștri au aprobat un set de modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și ale Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
A fost aprobată, inclusiv suma de 89,8 milioane de lei necesară creșterii salariilor „atât ale funcționarilor publici cât și ale specialiștilor din cadrul aparatelor centrale ale ministerelor și ale unor categorii de funcționari din sistemul judiciar și sistemului de ocrotire a normelor de drept”.
În total, este vorba despre 1 300 de persoane, care urmează să ridice salarii majorate începând cu 1 iulie curent.
Bașcanul în exercițiu al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a opus acestei modificări și a intrat, din nou, în polemici cu premierul Recean.
„Considerați că este corect să majorăm, în primul rând, salariile membrilor Guvernului și nu ale altor categorii de populație? Credeți că este normal ca un pensionar să aibă pensia de 2,5 mii de lei, iar un ministru – de 50 de mii? De ce tac miniștrii Educației, Sănătății, Muncii? Aveți o armată întreagă de pedagogi, medici, pensionari și vorbim despre salariile miniștrilor, nu înțeleg”, a întrebat-o Vlah pe ministra de profil, însă, pentru că a considerat că aceste întrebări sunt de ordin „politic”, premierul Recean a intervenit.
„Mie nu mi se pare normal și înțeleg presiunea care există peste fiecare cetățean din Republica Moldova în ceea ce privește prețurile, veniturile. De asta și Guvernul are obligația să creeze condiții în care să asigurăm mediul de afaceri cu resurse necesare, ca să crească alocațiile la buget și din acest buget să creștem pensiile și salariile”, a explicat Recean.
Potrivit ministrei Finanțelor, Veronica Sirețeanu, modificările prevăzute au fost elaborate si finanțate, în mare parte, din granturi externe, care au fost acordate pentru suport bugetar în mărime de 94 de milioane de dolari SUA.
„Respectiv atât veniturile cât și cheltuielile se majorează cu 1,4 miliarde de lei. Respectiv, veniturile bugetului de stat cresc cu 2,2 % iar cheltuielile cresc cu 1,7%””, a menționat ministra.
Cele mai multe alocări suplimentare se vor face în infrastructură și dezvoltare locală. Respectiv, Fondul rutier va fi suplimentat cu 739 de milioane, Fondul pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii va crește cu 338 milioane de lei, Fondul național de dezvoltare regională și locală – cu 320 de milioane, care sunt prevăzute inclusiv pentru implementarea proiectelor din cadrul Satul European.
Alte 100 de milioane vor fi vărsate în Fondul național pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural. 86,1 milioane vor fi alocate pentru finanțarea serviciului de asistență personală, 50 de milioane – pentru reparația capitală a unităților de terapie intensivă din cadrul instituțiilor medico-sanitare. Alte 22 de mil de lei au fost alocate pentru acordarea premiilor și burselor pentru sportivii de performanță.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE