Marți, 30 mai, în incinta Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul a avut loc a treia întrunire organizată de Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău”, întru realizarea activităților Proiectului „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEȘefa secției Siguranța alimentelor și șefa-adjunctă a Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul, Taraclia și Cantemir, Eudochia Usatenco, a spus că la eveniment au participat angajații instituției, administratorii celor două piețe agroalimentare din Cahul, administratori din trei instituții de învățământ școlar și preșcolar și cel al Cantinei sociale din Cahul, reprezentanții magazinelor „Local”, „Linella” și „Fourchette”, administratorul de la Secția de producere „Tăiței”, de la Fabrica de uscare a fructelor și legumelor, reprezentantul de la „Vinăria din vale” și alți agenți economici importanți din regiune.
Direcția teritorială pentru siguranța alimentelor Cahul, Taraclia și Cantemir are 44 de angajați.
Olesea Musteață, inspector principal, Direcția teritorială pentru siguranța alimentelor Cahul, Taraclia și Cantemir, activează din anul 2013, practic de la formarea ANSA. „Asemenea întruniri sunt binevenite pentru inspectori. Instruirile au aporturi pozitive. Noi, inspectorii, avem funcții de execuție, practic suntem expuși permanent unor situații de corupție. Trebuie să poți soluționa asemenea probleme. Atunci când, nemijlocit, ești pus în fața unui act de corupție, trebuie să știi cum să-l moderezi, iar atunci când mergi la agentul economic, acesta va ști că dacă i-au fost făcute prescripții, ele trebuie să fie respectate. Unii agenți economici consideră că dacă au achitat o amendă aplicată pot încălca legislația și regulile mai departe. Asemenea instruiri ne ajută și să educăm agenții economici. Și e bine că azi mulți dintre ei, cei cu care lucrăm, au fost prezenți aici, în această sală”.
Printre participanți a fost și reprezentantul Î.M. „Piața Centrală” din Cahul, Valeriu Balaban, care l-a întrebat pe dr. habilitat, profesor universitar, Facultatea Medicină Veterinară, Valeriu Enciu, dacă comerțul stradal este o încălcare și poate fi numit ilegal, care la noi e tradițional pe lângă piețe.
„Înțeleg că oamenii trebuie undeva să-și realizeze producția, dar ei pot s-o vândă pe teritoriul pieței, pentru ca acestea să fie autorizate și verificate de medicina veterinară care să-i aplice ștampila. Înțeleg, oamenii nu vor să plătească taxe. Așa le dăm posibilitatea să facă încălcări. Statistica arată că circa 50% din veniturile bugetare prin taxe nu le primim în bugetul de stat, deoarece avem asemenea exemple. Dar sunt multe și grave încălcări, care le fac și agenții economici mai mari prin piețe. Imaginați-vă ce face țăranul care vinde găini tăiate și stă cu ele în stradă, în soare, de la ora 8.00 până la 12.00…”, a explicat Enciu.
„Activez demult timp în domeniul comerțului la Piața centrală, cu angajații ANSA conlucrând de mulți ani. Și întotdeauna relația noastră a fost una bună, iar conflictele le soluționăm împreună, acolo unde este posibil. Noi nu suntem gata să aducem legislația în concordanță cu cea europeană. Nu avem un laborator performant la ANSA Cahul pentru a face expertize mai profunde la produse alimentare, fructe legume, la apă, la sol, căci ele pe sol cresc, se vând și ajung la consumatorii finali. Cred că proiectele europene prevăd și crearea unor laboratoare în cele mai distincte municipii ale statului. Sperăm că vor fi schimbări în domeniu”, ne-a spus reprezentantul Î.M. „Piața Centrală” din Cahul, Valeriu Balaban.
Potrivit lui, la Î.M. „Piața Centrală” din Cahul vin fermieri, locuitori ai sudului, mai ales din Stepa Bugeacului. „Populație nu este multă. Am rămas puțini, cei de vârsta a treia, dar cred că se poate de muncit și de creat condiții. Noi mergem pe bani, numai că nu-i vedem”.
Întrunirea a fost moderată de dr. habilitat, profesor universitar, Facultatea Medicină Veterinară, Departamentul Siguranța Alimentelor și Sănătate Publică, UTM, Valeriu Enciu, titular la mai multe discipline: Igiena și tehnologia prelucrării produselor de origine animală; Inspecția și controlul sanitar-veterinar; Siguranța alimentelor.
Subiectul întrunirii a fost: „Structurile regionale sunt responsabile de supravegherea sanitar-veterinară și trasabilitatea produselor alimentare privind siguranța alimentelor”.
Profesorul de la UTM, Valeriu Enciu, a vorbit publicului despre lanțul alimentar, despre producerea alimentelor și despre faptul cine sunt participanții la proces.
„Participanții la acest proces sunt producătorii, consumatorii și organele de control. Pledez pentru o interacțiune între aceste componente, cu ideea ca în relațiile dintre producător și consumator, producător și organele de control să fie cât mai puține elemente de corupție sau posibilități de acțiuni coruptibile, pentru ca în final să profite toți. Producătorul să-și vândă marfa, consumatorul să fie satisfăcut de calitatea produselor alimentare care se prestează, iar organele de control să cunoască legislația, normativele, ca să poată reglementa această relație”.
Întrunirea a avut drept obiectiv:
– aducerea la cunoștința autorităților publice locale, managerilor instituțiilor școlare și preșcolare, agenților economici din regiune, producătorilor și consumatorilor a informației privind misiunea subdiviziunilor subordonate ANSA în teritoriu și împuternicirile angajaților;
– informarea consumatorilor și producătorilor despre drepturile lor;
– sensibilizarea privind necesitatea respectării acestor drepturi de către autoritatea publică.
Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.
Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE