Volumul stocurilor de securitate de gaze  naturale va fi majorat. Acestea vor fi accesibile doar în situații excepționale

596
0

Guvernul a adoptat, în cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, majorarea stocurilor de securitate de gaze de la 22,8 milioane metri cubi la nivelul de 45,6 milioane metri cubi sau de la 4 zile de consum mediu în perioada de iarnă – la 8 zile.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Aceste stocuri sunt destinate pentru consum doar în situații excepționale și nu se referă la toate stocurile pe care le are Energocom. Este vorba despre creșterea treptată a securității energetice și urmează să ajungem până la stocuri de 10 zile de consum mediu în perioada de iarnă”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Precizăm că, în conformitate cu legislația națională, Guvernul stabilește anual cantitatea exactă de gaze ce urmează a fi constituită în calitate de stocuri de securitate. Aceste stocuri de securitate de gaze au fost create pentru prima dată anul trecut, în contextul crizei energetice, fiind depozitate în Ucraina și România.

Executivul a desemnat Societatea pe Acțiuni Energocom în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate.

Stocurile respective se vor crea până la 1 octombrie 2023, iar costurile urmează să fie acoperite prioritar din contul contribuțiilor financiare achitate de furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE