Funcționarii care și-au tot comparat salariile cu cele ale chelnerilor sau constructorilor au fost îndemnați de internauți să se mute fie pe șantiere, fie în restaurante.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDupă ce săptămâna trecută, premierul Recean a calificat „absurdă” situația în care muncitorii de pe șantiere ridică salarii mai mari decât miniștrii, iar chelnerii sunt plătiți mai bine decât șefii de direcții”, astăzi și subalternul său, Victor Parlicov, ministru al Energiei, a făcut același lucru.
El a considerat că este „inechitabilă” situația în care „un chelner de la un restaurant bun primește mai mult decât primește un ministru”.
„Eu sunt adeptul salariilor înalte la funcții de decizie responsabile. Eu cred că problema gestionării și problema calității guvernării în Republica Moldova nu sunt salariile mari, dar sunt salariile mici, cu venituri neclare, de unde luate. Eu consider că un ministru pentru responsabilitatea pe care o poartă, trebuie să fie achitat nu la nivelul… cel puțin oleacă mai bine decât un chelner. Deci la noi astăzi chelnerul de la o cafenea sau de la un restaurant bun primește mai mult decât primește un ministru. Deci, eu cred că asta este oleacă inechitabil”, a opinat Parlicov.
Aceste comparații au generat un val de reacții în mediul online. Jurnalistul Alexandru Cozer a scris pe pagina sa de socializare că s-ar „gândi de două ori înainte de a le pune farfuria cu supă de fructe de mare în față membrilor Guvernului nostru”.
„Nu știu ce chelneri primesc în Moldova 30 de mii de lei cu toate primele, dispun de șofer personal, mașină de serviciu, secretară, diurne, bilete gratuite de avion, cazare pe degeaba în cele mai tari hoteluri din lume și o listă foarte lungă de facilități de care se bucură membrii cabinetului de miniștri” a scris Cozer, îndemnându-i pe funcționari să se „abțină de la jigniri”.
Unii internauți au sugerat organizațiilor competente să analizeze dacă nu cumva avem de a face cu „atitudini discriminatorii”, iar scriitorul Vitalie Ciobanu a atras atenția asupra „nesimțirii unor miniștri”.
„Rămâi stupefiat de nesimțirea unor miniștri. Pesemne e o boală care dă peste ei de îndată ce își iau funcția în primire și nu mai contează culoarea politică și sloganurile guvernării din care fac parte!”, a menționat Ciobanu.
Un diriginte de șantier i-a sugerat șefului Guvernului că inclusiv în construcție este nevoie de studii, de ore multe și extenuante de muncă.
„Vreau să spun că și eu, și soțul suntem diriginți de șantier și obiectul muncii este pe șantier, până a obține licența în domeniu sunt ani de studii, muncă și răspundere”, a remarcat doamna Elena Nistor.
„Să-și schimbe locul de muncă domnul Recean. Este foarte mare nevoie de brațe de muncă pe șantier”, a scris internauta Oxana Ciubotaru.
O altă internaută le aduce aminte celor de la guvernare despre inițiativa fostului președinte al țării, Nicolae Timofti, judecător și el de profesie, care a insistat asupra majorării salariilor magistraților cu scopul de a-i determina să nu mai ia mită.
„…Dar cu mita cum stăm, în târg se zvonește că cine plătește mai mult acela câștigă. Salariile miniștrilor poate și trebuie să fie majorate, însă, înainte de a majora, trebuie de calculat cât de facto primesc. Să fie luate în calcul toate adaosurile. Și de văzut cine merită”, a scris internauta.
Fosta deputată, Maria Ciobanu, le-a adus aminte miniștrilor PAS despre cum se împotriveau propunerilor de majorări salariale ale legiuitorilor, atunci când erau aceștia în Parlament.
„Azi cântă o altă melodie…”, a remarcat fosta deputată.
Precizăm că membrii Cabinetului de miniștri au decis, în cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, aprobarea unui set de modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și ale Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, inclusiv majorarea salariilor pentru 1 300 de funcționari din administrația publică centrală, pentru care s-au alocat suplimentar 89,8 milioane de lei.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE