„Prietenii mei dragi”, se adresează Sturza către locuitorii din UTA Găgăuzia: „Ar trebui oare să vă rupeți cămașa pentru un hoț condamnat la 15 ani?”

730
0

Fostul premier Ion Sturza li se adresează locuitorilor din UTA Găgăuzia cu formula „prietenii mei dragi” pe care-i întreabă, într-un mesaj postat în limba rusă, dacă ar trebui să-și „rupă cămașa pentru un hoț condamnat la 15 ani de închisoare și care, în curând, foarte curând, va începe să-și ispășească pedeapsa în Țara Sfântă”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fostul premier s-a referit la liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, care este fugar în Israel și e condamnat la 15 ani de pușcărie în R. Moldova pentru „furtul miliardului”. Fostul premier a scris acest mesaj în contextul situației tensionate din UTA Găgăuzia, acolo unde există bănuiala că reprezentanta Partidului „Șor”, a cărei constituționalitate în alegeri nu este clară și urmează să fie decisă la Curtea Constituțională, ar fi ajuns ilegal în funcția de bașcan, după ce procurorii au găsit în listele electorale votanți răposați și emigrați.

„Sunteți o națiune mică și mândră. Asta îmi place la voi. Fără proști…  Reprezentând doar 5% din populația R. Moldova, pe 5% din teritoriul țării, ați reușit să realizați ceva incredibil – statalitate mononațională cu toate atributele asociate…  Oare frații voștri găgăuzi, care locuiesc în alte țări, pot să-și imagineze asta?  Ați fi putut visa la asta în timpul  Uniunii Sovietice sau în Rusia contemporană, înconjurată de „lumea rusă”? …  Ar trebui voi astăzi, mândri și înțelepți, bătuți de istorie, să vă rupeți oare cămașa pentru un hoț condamnat la 15 ani de închisoare și care în curând, foarte curând, va începe să-și ispășească pedeapsa în Țara Sfântă? Din principiu, probabil că da! Solidaritatea voastră pentru aceste principii este impresionantă! Dar puteți  găsi alte principii. Sunt multe, merită să luptați pentru aceste principii! Și eu sunt gata să mă alătur vouă. Și da, vă respect alegerea. Voi va trebui să trăiți cu ea”, a scris Ion Sturza pe pagina sa de socializare.

Fostul premier a avut și un mesaj pentru reprezentanții procuraturii, cărora le-a sugerat să renunțe la cizmele de kirză  și să opteze pentru balerini. „Or, înfumurarea și servilismul sunt, din nou, la modă astăzi?”, se întreabă Sturza.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE